Китайските власти внимателно изучават хода на войната в Украйна, правят изводи от руските провали и постижения. Това знание може да бъде полезно за китайската армия в хипотетична война за Тайван, пише New York Times, цитирани от УНИАН.

В непряката борба между двете суперсили от другия край на света Пекин вижда източник на безценни уроци по оръжия, военна мощ, разузнаване и възпиране, които могат да му помогнат да се подготви за собствените си потенциални войни.

На първо място, китайските военни анализатори се интересуват какви иновации и бойни тактики могат да използват в евентуална битка за Тайван. 

Авторите на статията са проучили около 100 китайски научни статии и медийни публикации, в които китайците анализират събитията в Украйна. По-специално, Китай се интересува от случаи на използване на руски хиперзвукови оръжия за удари по цели в тила на Украйна.

Те се интересуват и от използването на сателитни комуникационни системи Starlink от украинските войски за координиране на действията им и заобикаляне на опитите на Русия да прекъсне украинските комуникации. Китайските анализатори смятат, че Пекин трябва да създаде свой собствен аналог на Starlink и да намери начин да блокира подобна вражеска система.

Китайците харесаха, че Кремъл успя да попречи на Запада да се намеси пряко във войната, като размаха ядрената си тояга. Азиатската страна вярват, че трябва да разшири програмата си за ядрени оръжия.

Анализаторите смятат, че основният проблем на руската армия са недостатъците в системата за логистика и снабдяване на войските. В същото време те отбелязват, че Китай трябва да се подготви за подобни предизвикателства, когато става въпрос за "бъдещи морски сблъсъци, завладяване на островите“.

Изданието отбелязва, че изучаването на грешките на Русия може да засили убеждението на Китай, че е способен да спечели евентуален конфликт за Тайван.

"Официалният военен бюджет на Китай от 225 милиарда долара е почти три пъти по-голям от този на Русия, а огромните производствени и технологични възможности на Китай означават, че той може да произвежда множество модерни дронове и други оръжия, които липсват на руската армия“, пише в статията.

Друг извод, който китайците изглежда са направили от руско-украинската война, е необходимостта да се поддържат големи сухопътни сили, вместо да се намаляват военновъздушните и флота. 

"Една велика сила трябва да поддържа разумни сухопътни сили или ще загуби предимството си на бойното поле“, написа тази година Ву Дахуи, бивш военен изследовател в университета Цинхуа в Пекин.

Китай се готви за голяма война

В края на март китайският владетел Си Дзинпин открито заяви, че Китай е започнал подготовка за война. Той не навлезе в подробности, но очевидната версия е план за превземане на Тайван.

Тези твърдения се потвърждават от конкретни действия. Така през тази година Китай значително увеличи военния си бюджет, разчитайки предимно на развитието на флота, аерокосмическите и ядрените сили. Именно тези войски са необходими в конфликта по море срещу САЩ.

Освен това Си Дзинпин започна да унищожава "вътрешната демокрация“ в Комунистическата партия. Преди това китайският елит вземаше всички стратегически решения колективно, но сега Си се превръща в едноличен диктатор.

Анализаторите на ЦРУ смятат, че Китай иска да бъде готов за война срещу САЩ до 2027 г.