Пекин и Париж потвърдиха ангажимента си да не насърчават използването на ядрени оръжия, за ядреното разоръжаване и мирното използване на ядрената енергия, се съобщава в съвместно изявление, цитирано от Sky News.

Френският президент Еманюел Макрон и китайският президент Си Дзинпин заявиха, че са потвърдили и своя "ангажимент за засилване на международно сътрудничество по изменението на климата, за да се гарантира пълно, ефективно... прилагане на Парижкото споразумение“, което те разглеждат като "необратим процес и компас за решителни действия по отношение на климата", се съобщава още от World Nuclear News.

Двете страни подкрепят всички усилия за възстановяване на мира в Украйна въз основа на международното право и принципите на Устава на ООН, се посочва още в съобщението. 

И двете страни се противопоставят на въоръжени нападения срещу атомни електроцентрали.

Френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин за разговори.

По-рано Макрон призова китайския си колега да "вразуми Русия и да върне всички на масата за преговори“ относно войната в Украйна.

Китайският лидер призова за мирни преговори, но не даде индикации, че Пекин ще използва влиянието си като дипломатически партньор на президента Владимир Путин, за да настоява за мирно уреждане на конфликта.

Урсула фон дер Лайен заяви, че очаква Китай да насърчи справедлив мир, който зачита суверенитета на Украйна.