Китайските власти са готови за диалог с Европейския съюз за мирно уреждане на кризата в Украйна и се надяват на стратегическата независимост на Европейския съюз по този въпрос. Това заяви във вторник говорителят на външнополитическото ведомство в Пекин Мао Нин, предава ТАСС.

"Готови сме за диалог и контакти с европейските страни за политическо уреждане на украинския конфликт“, обяви тя в рамките на брифинг, коментирайки изявлението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за необходимостта Китай да играе конструктивна роля при решаването на този проблем.

Дипломатът напомни, че Китай не е страна в украинския конфликт. "Надяваме се, че ЕС ще покаже стратегическа независимост и политическа мъдрост“, добави тя.

Мао Нин подчерта, че Пекин твърдо подкрепя мирния процес в Украйна и активно го насърчава. Тя също така изрази надежда, че ЕС ще предприеме стъпки, които ще помогнат за поддържането на дългосрочна стабилност в региона.

Китай трябва да изиграе конструктивна роля в разрешаването на конфликта в Украйна, подчерта председателят на Европейската комисия Урсула фон фер Лайен в интервю за британския вестник The Financial Times, дадено в навечерието на съвместната й визита в Пекин с държавния глава на Франция Еманюел Макрон.

"Китай е в състояние да влияе конструктивно <...>, така че те са отговорни“, отбеляза Фон дер Лайен, като същевременно допълни, че Европейският съюз е "загрижен от приятелството [на Китай] с Русия“.

Председателят на ЕК ще посети Китай от 5 до 7 април. По-рано Фон дер Лайен заяви, че позицията на Пекин по конфликта в Украйна ще бъде определящ фактор за отношенията между Европейския съюз и Китай.