Ученията на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) в района на остров Тайван, които започнаха след пътуването на ръководителя на тайванската администрация Цай Ин-вен с междинно кацане в САЩ, са необходима мярка за защита на суверенитета и териториалната цялост на КНР. Това съобщи в понеделник на брифинг говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин, цитиран от ТАСС.

"Това е сериозно предупреждение срещу тайно споразумение между подкрепящите независимостта на Тайван сепаратистки сили и външни сили с цел провокация. Това е необходима мярка за защита на суверенитета и териториалната цялост на КНР", категоричен е представителят на китайското дипломатическо ведомство.

Ван Венбин подчерта, че придържането към принципа "единен Китай“ "е общият консенсус на международната общност и признатата основна норма на международните отношения“.

Маневрите се провеждат след пътуването на Цай Ин-вен с междинно спиране в САЩ. В сряда председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти се срещна с нея. След това американската страна обяви необходимостта да продължи да продава оръжия на Тайван. Китайското външно министерство протестира в тази връзка и заяви, че Пекин ще предприеме ефективни и решителни ответни мерки.

НОАК редовно изпраща кораби и самолети в района на Тайван на фона на обтегнатите отношения между двете страни на пролива след посещението на бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе на 2-3 август 2022 г. Още няколко делегации от американски законодатели и губернатори посетиха Тайван. КНР смята подобни посещения за провокации, намеса във вътрешните работи на Китай и подкрепа за тайванските сепаратисти.

Най-големият китайски остров Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., но в Пекин го смятат за неразделна част от единна държава. Вашингтон остава основният доставчик на оръжие и военна техника за Тайпе.