Европейският съюз трябва допълнително да "изясни" позицията си относно стратегическото си партньорство с Пекин, е заявил директорът на Службата на Комисията по външни работи на ЦК на Китайската комунистическа партия Ван И пред върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, докато лидерите на ЕС призоваха за намаляване на зависимостта от Китай, предава Reuters.

Стартирането на широкообхватно стратегическо партньорство между ЕС и Китай през 2003 г. обеща да издигне връзките отвъд търговията и инвестициите. Но от 2019 г. 27-членният блок нарече Китай "икономически конкурент“ и "системен съперник“, като близките отношения на Пекин с Москва след нахлуването на Русия в Украйна засилиха предпазливостта.

"Китай и ЕС трябва да засилят комуникацията, да подсилят взаимното доверие и да задълбочат сътрудничеството, а блокът не трябва да се "колебае", камо ли да насърчава отстъпването с думи и дела", е заявил Ван на Борел в кулоарите на регионалните срещи в Джакарта, според съобщение на китайското външно министерство.

Миналия месец лидерите на ЕС се ангажираха да намалят зависимостта на региона от Китай и обсъдиха как да постигнат баланс между "намаляването на риска“ и сътрудничеството в области като изменението на климата. През март председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че втвърдяването на позицията на Китай изисква от Европа да "намали риска“ както икономически, така и дипломатически.

Комисията също така призовава членовете на ЕС да се съгласят на по-строг контрол върху износа и изтичането на технологии за военна употреба от "страните, които предизвикват безпокойство“.

По време на срещата си с Борел Ван е призовал и двете страни да се пазят от политизирането на икономическите въпроси и използването на "де-риск“ като друг термин за "отделяне“. Няма фундаментален конфликт на интереси между Китай и ЕС, е заявил Ван.

Борел в публикация в Twitter е описал разговорите си с Ван относно управлението на отношенията между ЕС и Китай като "конструктивни“ и "задълбочени“.

Относно Украйна Ван е заявил, че Китай подкрепя балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност и ще продължи да насърчава преговорите за мир и да играе конструктивна роля в търсенето на политическо уреждане на кризата.

Борел е написал в Туитър, че е "изразил очакванията на ЕС относно ролята на Китай да помогне за прекратяването на агресивната война на Русия срещу Украйна и да предостави хуманитарна помощ“.

Той е допълнил, че той и Ван "също са обсъдили запазването на стабилността и статуквото в Тайванския пролив".