Министерството на отбраната на Китай предупреди в четвъртък, че САЩ трябва да спрат да се намесват както в Тайван, така и в Южнокитайско море, заявявайки, че продажбите на оръжие от САЩ на Тайван правят ситуацията по-опасна, пише Associated Press.

Управляващата Демократична прогресивна партия на Тайван "превръща Тайван в оръжеен склад и буре с барут", отбеляза старши полковник У Циан, главен говорител на министерството на отбраната.

Той говори по-малко от два месеца преди президентските избори, на които избирателите в Тайван ще избират между управляващата партия, която подкрепя по-силна отбрана и близки връзки със САЩ, и опозиционни партии, които се застъпват за подобряване на връзките с Китай като най-добрия начин за намаляване на напрежението .

"Сигурността на Тайван зависи от мирното развитие на отношенията между двете страни на пролива, вместо от няколко броя оръжия, произведени в САЩ“, заяви Ву на месечна пресконференция. Широкият 160 километра Тайвански пролив минава между Тайван и източното крайбрежие на Китай.

Китай твърди, че самоуправляващият се остров е негова територия и казва, че той трябва да премине под негов контрол. Правителството на САЩ не подкрепя официалната независимост на Тайван, но е обвързано от собствените си закони да осигури на острова средствата да се защитава.

"Искаме американската страна да действа в съответствие с думите си и да предприеме конкретни стъпки, за да изпълни ангажимента си да не подкрепя независимостта на Тайван, да спре да въоръжава Тайван и да спре да подкопава основния интерес на Китай“, категоричен бе Ву.

Някои американски законодатели призовават за засилена подкрепа в отговор на заплашителни военни учения от Китай.

Ву също критикува САЩ за подкрепата на Филипините в териториалните спорове на последните с Китай в Южнокитайско море. Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши потърси помощ от САЩ, включително скорошен съвместен патрул, проведен от техните военни.

"САЩ се намесиха във въпроса за Южнокитайско море за личните си интереси и подтикнаха и подкрепиха Филипините да нарушат правата (на Китай) и да предизвикат проблеми“, отбеляза говорителят.

По думите му, представители на отбраната на Китай и САЩ са в контакт, за да възстановят комуникацията между военните на различни нива. Президентите Джо Байдън и Си Дзинпин се съгласиха да направят това по време на среща на върха преди около две седмици. Китай спря комуникациите за повече от година в спор, свързан с тайванския въпрос.

Ву заяви още, че Китай обръща голямо внимание на боевете между група милиции и армията на Мианмар близо до границата с Китай. По-рано тази седмица китайската армия проведе учения с бойни стрелби от китайската страна на границата.

"Китайските военни винаги поддържат висока бойна готовност и са готови да реагират на всякакви неочаквани ситуации“, увери Ву.