Визитата на руския президент Владимир Путин в Мариупол само показва неговата слабост. Това заяви министърът за реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук в интервю пред Corriere della Sera.

"Дори Хитлер посети Мариупол, временно окупиран от неговите войници през 1941 г., и е добре да си спомним какво му се случи. Тези снимки само показват слабостта на руския президент, той ще бъде принуден да подаде оставка",  уверена е тя.

Верещук също така твърди, че руските войници продължават масово да нарушават Женевските конвенции в окупираните територии на Украйна, като "издевателстват не само над възрастните, но и над децата“.

"Мъжете са насилствено привличани на военна служба, заповядва им се да сменят паспортите си, унищожават или ограбват частна собственост, налагат руски учебни програми в училищата. Вярвам обаче, че най-сериозните несправедливости се случват срещу цивилни затворници. Според нашите списъци има повече от 3000 от тях", заяви Верещук

На 19 март Владимир Путин посети Мариупол. Посещението е станало през нощта.

Украинското военно разузнаване обаче предполага, че не може да е Путин в Мариупол, тъй като няма доказателства за неговото посещение.