В петък сутринта две руски крилати ракети са преминали през въздушното пространство на Румъния преди да се насочат за удар по целите си на територията на Украйна. Това заяви главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валери Залужни, цитиран от Укринформ. Минитерството на отбраната на Румъния обаче категорично отрича отрича информацията, като отбелязва, че ракетите са минали най-близко на 35 километра от границата на северната ни съседка, съобщава Agerpres.

"В 10.18 ч. на 10 февруари 2023 г. две руски крилати ракети тип "Калибър“ пресякоха държавната граница между Украйна и Република Молдова. Около 10:33 ч. тези ракети пресякоха въздушното пространство на Румъния. След това те отново навлязоха във въздушното пространство на Украйна на мястото на пресичане на границите на трите държави“, пише Залужни.По думите му Русия е изстреляла тези ракети от Черно море.

"Системата за въздушно наблюдение на румънските военновъздушни сили откри в петък въздушна цел, изстреляна от Черно море от кораб на Руската федерация, близо до полуостров Крим, най-вероятно крилата ракета, преминала е във въздушното пространство на Украйна, на Република Молдова и отново навлезе във въздушното пространство на Украйна, без в нито един момент да пресича въздушното пространство на Румъния“, категорични са от военното ведомство на северната ни съседка.

Най-близката точка от траекторията на целта до въздушното пространство на Румъния е записана от радарни системи на около 35 километра североизточно от границата, се казва в изявлението.

Румънските власти уточняват, че са приложили всички стандартни процедури от момента на откриване на изстрелването на целта до пълното изясняване на тази ситуация. Освен това в 10:38 часа два самолета МиГ-21 на румънските ВВС от бойната служба на Въздушната полиция под командването на НАТО, които по това време са изпълнявали тренировъчен полет, са пренасочени към северната част на Румъния за допълване на опциите за реакция.

След около две минути ситуацията е била изяснена и двата самолета продължиха първоначалната си мисия, отбелязват от МО на Румъния.

Припомняме, че на 10 февруари 2023 г. Русия предприе поредна масирана атака на територията на Украйна, използвайки ракети и дронове. Съобщава се за удари на някои енергийни съоръжения, а именно в Запорожие, Хмелницки, Киев и Киевска област, както и в Днепропетровска и Харковска области.