По повод визитата на китайския лидер Си Дзинпин в Москва, Киев подчерта, че всески бъдещ мирен план трябва да се основава на пълното изтегляне на руските войски от границите на Украйна от 1991 година, пише CNN.

Миналия месец Китай призова двете страни да се съгласят на прекратяване на военните действия в документ с позиция от 12 точки, очертаващ "политическо уреждане на кризата в Украйна“, който той издаде на първата годишнина от началото на руската военна интервенция миналия месец.

Олексий Данилов, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви в понеделник, че формулата за успешното прилагане на "мирния план" на Китай ще изисква Москва да възстанови "суверенитета, независимостта и териториалната цялост" на Украйна.

"Първият и основен момент е предаването или изтеглянето на руските окупационни сили от територията на Украйна в съответствие с международното право и Устава на ООН“, подчерта Данилов в Twitter.

В документа от 12 точки външното министерство на Китай призова за възобновяване на мирните преговори, край на едностранните санкции и подчертава противопоставянето си на използването на ядрени оръжия – позиция, която Си съобщи на западните лидери миналата година.

Планът е част от последните усилия на Пекин да се представи като неутрален мирен посредник, докато се бори да балансира своите "безгранични“ отношения с Москва и развалените връзки със Запада, докато войната продължава.

Според Запада и САЩ, обаче, претенциите на Пекин за неутралитет са били силно подкопани от отказа му да признае естеството на конфликта - досега избягва да го нарича "инвазия" - и от неговата дипломатическа и икономическа подкрепа за Москва.