В Украйна тече мобилизация от началото на пълномащабното нахлуване в Русия. Необходимостта от набиране на нови бойци зависи от развитието на обстановката на фронта, а вълни на мобилизация няма, Това заяви заместник-министърът на отбраната Ана Маляр, цитирана от РБК-Украйна.

Тя обясни на украинците как да четат новините по време на война и да не се страхуват. Като пример, тя избра темата за мобилизацията.

Маляр отбелязва че мобилизацията продължава от 24 февруари в съответствие с указ на президента Володимир Зеленски.

"Ако видите заглавия за мобилизация, това е ежедневието на войната, а не новина. Но за спокойно възприемане на реалностите трябва да знаете, че вълни на мобилизация няма. Всичко върви по план. Мобилизацията зависи от развитието на ситуацията на фронта – това са очевидни неща, това не е новина“, подчертава Маляр.

Зам.-министърът на отбраната се спря и на новините около развитието на събитията на фронта. Тя отбелязва, че Русия все още се стреми да превземе Украйна, въпреки военните поражения и неоправданите тежки загуби. Друг въпрос според нея е, че не могат да реализират целта си.

Затова Маляр отбелязва, че украинците трябва да допускат и обмислят всички възможни сценарии за развитие на събитията, за да бъдат готови да окажат съпротива на всяко направление и по всяко време.

"Всякакви заглавия с предположения за развитието на събитията не са новини, а само предположения. Всички предположения имат право на живот, но обективно има само това, което се случва на фронта и това, което вече се е случило. От всички прогнози за тази война само една е сигурна – ние ще победим“, подчертава Маляр.

Освен това, когато четете заглавия с прогнози за вероятността от ракетни атаки, тя посъветва да осъзнаете, че никой не знае на 100% какво ще се случи в бъдеще. Вместо това Маляр призова винаги да се спазват правилата за безопасност при въздушна тревога и да се разбере, че ВВС свалят по-голямата част от вражеските ракети.

Припомняме, че ръководителят на фракцията "Слуга на народа" Давид Арахамия предположи, че Украйна може да увеличи мобилизацията, ако Беларус получи ядрено оръжие от Русия.

Превод и редакция: Николина Александрова