Кемал Кълъчдароглу, основният опонент на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че неговата партия има конкретни доказателства за отговорността на Русия за пускането на "конспиративно и тежко фейк“ онлайн съдържание преди президентските избори в неделя, съобщи Reuters.

Запитан защо е публикувал в Туитър, че Русия е отговорна, той е заявил пред Reuters: "Ако нямахме [конкретни доказателства], нямаше да туитна“. Партията не се е свързала с руското посолство в Турция по въпроса, е добавил той.

Той не е уточнил какво е онлайн съдържанието.

В миналото Русия е обвинявана в намеса в чуждестранни избори, включително в изборите в Съединените щати, което тя отрича.

"Намираме за неприемливо друга държава да се намесва в изборния процес на Турция в полза на политическа партия. Исках целият свят да разбере това, затова отправих този призив открито чрез туит“, е заявил той в интервюто.

Коментарите на Кълъчдароглу бяха направени преди изявление на Кремъл, което отрече намесата на Русия в президентските избори в Турция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че хората, които са предали подобни твърдения на Кълъчдароглу, са лъжци и че Русия цени изключително много връзките си с Турция.

В кабинета си в Анкара Кълъчдароглу, който води в повечето проучвания на общественото мнение, е повторил увереността си, че ще "замени едно авторитарно управление" в неделя.

74-годишният Кълъчдароглу подчерта, че Турция има тесни икономически връзки с Русия и даде знак, че ще преследва добър баланс във външната политика на отношенията с Москва.

"Искаме да запазим отношенията си, не искаме да прекъсваме приятелските си отношения, но няма да позволим намеса във вътрешните ни работи“, е заявил той.

Кълъчдароглу също е добавил, че ще настоява за друга мирна инициатива между Русия и Украйна, след като спечели вота в неделя.

"Много е важно за нас, а и за целия свят, ако успеем да постигнем мирно споразумение между Русия и Украйна. Но трябва да дадем ясно да се разбере, че не намираме за правилно никоя държава да окупира друга държава“, е заявил той.

На въпрос дали ще подкрепи разширяването на НАТО, ако бъде избран за президент, той е отговорил: "Разбира се".

"НАТО е не само военна организация в 21-ви век, но и организация, която защитава демокрацията. Ние ще поддържаме отношенията си с НАТО в същата рамка, в която сме имали в миналото", е добавил Кълъчдароглу.

Кълъчдароглу е заявил, че основен проблем на външната политика на Турция по време на управлението на "Партията на справедливостта и развитието" (ПСР) на Ердоган е изключването на външното министерство в процеса на създаване на политика.

"Ще следваме ориентирана към мир външна политика, която дава приоритет на националния интерес на Турция. Нашият приоритет са нашите национални интереси и да действаме в съответствие с модерния свят“, е добавил Кълъчдароглу.

Кълъчдароглу е коментирал, че печалбите в турските активи в четвъртък показват, че пазарите вярват, че неговият съюз ще спечели в неделя. В четвъртък основният борсов индекс на Турция скочи, докато суаповете за кредитно неизпълнение спаднаха.

"Вече виждаме, че има облекчение вътре и извън страната, тъй като стана ясно, че ще бъда избран за президент“, е заявил Кълъчдароглу, добавяйки, че това е така, защото пазарите вярват, че неговият съюз ще управлява страната с рационална политика.

"Това дава голямо доверие на вътрешните и чуждестранните финансови кръгове. [Раздвижването на пазара в четвъртък] бяха първите стъпки на това доверие. Разходите за заеми на Турция също ще намалеят“, е допълнил Кълъчдароглу.

"Трябва да назначим някой, който се ползва с доверието на финансовите кръгове, за ръководител на централната банка. Това е първото нещо, което чуждестранните инвеститори ще видят. Плюс това, ние ще гарантираме независимостта на централната банка."