Кемал Кълъчдароглу обяви, че "ще сложи край на диктатурата  в Турция“ ако бъде избран за президент, предава Reuters.

По-специално кандидатът обеща да освободи политически затворници и да изпълни решенията на ЕСПЧ. Освен това опозиционният политик анонсира, че Турция ще получи безвизов режим с ЕС и ще сключи мир със сирийския лидер Башар Асад, за да върне милиони бежанци в родината им.

Кемал Кълъчдароглу е оптимист за шансовете си да победи Ердоган на изборите в неделя, обещавайки нова пролет след две десетилетия на бурно управление на съперника му.

Дълго останал в сянката на Ердоган и неговата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) с ислямистки корени, опозиционният лидер Кълъчдароглу се чувства уверен в предизборната си кампания, като социологическите проучвания показват, че има лека преднина.

"Моля всички да запазят спокойствие и да помнят, че носим пролет в тази страна“, заяви той в интервю за Reuters в офиса си в Анкара два дни преди това, което мнозина смятат за най-значимото гласуване в съвременна Турция.

"Никога не изпадайте в песимистично настроение“, каза той в съобщение до поддръжниците си. "Не забравяйте, че ще заменим авторитарното управление с гласовете, които подаваме“.

Опозиционният политик обеща да насочи Турция, втората по големина страна в Европа, по нов път и да отмени голяма част от наследството на човека, който пое строг контрол върху повечето от нейните институции.

Основният приоритет на Кълъчдароглу обаче е връщането към ортодоксалните икономически политики и парламентарната система на управление, както и независимостта на съдебната система, за които критиците казват, че Ердоган е използвал за потушаване на несъгласието.

"Трябва да назначим някой, който се ползва с доверието на финансовите кръгове, за ръководител на Централната банка. Това е първото нещо, което чуждестранните инвеститори ще видят. Освен това ще гарантираме независимостта на централната банка", отбеляза той в интервюто.

"Формираме отбори от Шампионската лига във всеки отдел. От политиката до икономиката, от образованието до културата. Ще управляваме страната с най-компетентните екипи", обеща Кълъчдароглу.

Планът му има за цел да охлади инфлацията, която достигна 85% миналата година, и да разреши кризата с разходите за живот, която доведе до обедняване на много турци.

Съюз от шест опозиционни партии посочи сериозния и понякога смел бивш държавен служител като свой кандидат да се изправи срещу Ердоган на изборите в неделя.

Проучванията на общественото мнение показаха, че 74-годишният Кълъчдароглу има предимство и вероятно ще спечели на втори тур след всеобхватна кампания, обещаваща решения на кризата с разходите за живот, която подкопа популярността на Ердоган през последните години.

"Знам, че хората едва преживяват. Знам цената на живота и безнадеждността на младите хора“, каза Кълъчдароглу на митинг този месец. "Дойде време за промяна. Необходими са нов дух и мислене“.

Ако спечели, Кълъчдароглу е изправен пред предизвикателства да запази обединен опозиционен съюз, включващ националисти, ислямисти, секуларисти и либерали. Изборът му за кандидат дойде след 72-часов спор, в който лидерът на втората по големина партия, Мерал Акшенер от "Добрата партия“ за кратко напусна.

Кълъчдароглу казва, че основен проблем на външната политика на Турция по време на управлението на ПСР на Ердоган е било изключването на външното министерство в процеса на създаване на политика.

"Бихме следвали ориентирана към мир външна политика, която дава приоритет на националния интерес на Турция. Нашият приоритет са нашите национални интереси и да действаме в съответствие с модерния свят“, добави Кълъчдароглу.