"Катаргейт“ и участието на евродепутатът социалист Ева Кайли внасят радикални промени в геометрията на текущия изборен период в Гърция, но предстои да стане ясно дали те ще бъдат временни или с постоянен характер.  Нещо повече, на фона на аферата с подслушванията партийните щабове очакват с нетърпение резултатите от проучванията на общественото мнение, за да начертаят следващите си ходове, отбелязват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Вече се изразяват опасения, че корупционният скандал в Брюксел, съчетан с натиска върху уязвимите социални групи поради енергийната криза и инфлацията, може да доведе до възобновяване на така наречения "антисистемен вот“. Партийните служители не изключват, че след травматичния период 2012-2015 г. страната изглежда се е върнала към политическата нормалност, само за да изпадне отново в криза с евентуален изборен възход на крайната десница поради разочарование от политическите партии и самия Европейски съюз.

Във всеки случай аферата с Кайли вече променя играта в навечерието на изборите, предизвиквайки допълнителна политическа поляризация. Показателно е, че изборът на лидера на ПАСОК Никос Андрулакис да се опита да свърже своя депутат Кайли с правителството доведе до открита словесна война между двете партии. Андрулакис също подчерта, че "Нова демокрация“ трябва да бъде "изметена от властта“, отваряйки възможности за съюзи.

Правителствени служители смятат, че "Катаргейт“ представлява опасност за управляващата "Нова демокрация“, но също така предлага и значителни възможности.

Опасността е, че ако еднопартийното управление е желаният резултат, администрацията ще се окаже изолирана в навечерието на предстоящите двойни избори. От друга страна, усещането на премиера Кириакос Мицотакис за политическата "самота“ може да сработи в негова полза.

Перспективата за съюз между СИРИЗА и ПАСОК може да обедини основата на "Нова демокрация“ и също така да доведе до приток на нови гласоподаватели, особено при първото гласуване. Това се счита за решаващо, тъй като правителството се нуждае от добър резултат в гласуването, за да надхвърли необходимите 37,5%-38% на втория тур с цел да преодолее прага за еднопартийно управление.

В същото време се очаква "повторната връзка“ на ПАСОК с корупцията и скандалите да тласне избирателите, които се насочиха към социалистите след появата на Андрулакис като лидер, към "Нова демокрация“.