Товарният кораб Raptor, плаващ под флага на Коморските острови, който потъна край Лесбос, се е насочил към Украйна с "подозрителен товар". Това съобщава Кathimerini, позовавайки се на сведенията на спасения моряк.

Корабът потъна в неделя. На борда е имало 14 членове на екипажа - един индиец, 11 египтяни и двама сирийски граждани. Един египетски моряк е спасен, а тялото на един загинал е извадено. Както съобщи атинската информационна агенция AMNA, Raptor е транспортирал сол от Египет до Истанбул. 

Малко преди инцидента капитанът съобщава за повреда на двигателя и, вероятно, за малък приток на вода в трюмовете и изместване на товара, което е довело до накланяне и наводняване на кораба. На сутринта капитанът изпраща сигнал за помощ на близките кораби, но Raptor изчезва от радара.

Последните данни показват, че корабът е включен в черния списък на Парижкия и Черноморския меморандум за разбирателство за държавен пристанищен контрол. Това се дължи на разследване отпреди две години, че документите на екипажа са обявени за невалидни, а в корабната книга са открити фалшиви записи.

Последната констатация предполага, че корабът може да е участвал в незаконни, недекларирани маршрути, вероятно замесени в контрабанда. Според същата информация подозренията на властите се засилват от факта, че спасеният моряк е информирал служителите на гръцката брегова охрана, че крайната дестинация на кораба е била Украйна, а Истанбул е бил спирка за презареждане с гориво.

Тези подробности са обект на проверка от страна на органите, разследващи обстоятелствата на корабокрушението. Ако бъдат доказани, те могат да бъдат свързани и с факта, че следвайки инструкциите на компанията собственик на кораба, екипажът не е потърсил помощ в събота, въпреки че корабът е показвал признаци на опасност от навлизането на вода. Вместо това те са поискали помощ само няколко часа преди потъването в неделя сутринта.

Освен това беше съобщено, че същата корабна компания е собственик на кораба Manassa Rose, който потъна в залива Кисамос, северозападен Крит, през януари 2022 г. Тогава властите са повдигнали обвинения срещу членовете на екипажа за причиняване на корабокрушение и контрабанда на тютюневи изделия.