Култивирането, макар и с колебания, на напрежение както в Егейско море, така и в Източното Средиземноморие, изглежда – ако се вземат предвид последните ходове на Анкара, е централна ос в стратегическото планиране на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, коментира електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява гледната точка на автора.

Турският лидер често, особено през последните години, се погрижи да напомня на всички за агресивните намерения на Анкара спрямо Гърция, дори с действия, които имат очевидно символичен характер, като прелитането на бойни самолети над територии под гръцки суверенитет на 15 август.

Инцидентът е типичен пример за тази провокативна стратегия, тъй като освен всичко друго изпраща посланието, че Анкара не възнамерява да спазва мораториума, договорен преди време между Гърция и Турция за летния период, и особено на религиозните и национални празници на двете страни.

Провокативните полети на турски изтребители бяха осъществени над островите Кинарос, Лерос и Канделиуса малко преди обяд, като докладите сочат, че са регистрирани няколко нарушения на националното въздушно пространство и Атинския полетен региобн. Имаше и съобщения за симулирана битка с гръцки бойни самолети.

Този ход също се възприема като "маневра“ на Ердоган срещу критиците в Турция, които го обвиняват в "отстъпление“ по отношение на решението да изпрати новия сондажен кораб в непосредствена близост до Анталия, а не в зони, които биха предизвикали недоволството на Кипър и Гърция.

Навигационните телекси, издадени за съответната зона, са валидни до първата седмица на октомври. В резултат на хода на Ердоган се създава усещането, че двустранните отношения, поне дотогава, няма да бъдат обтягани на тревожно ниво, както през лятото на 2020 г., когато двете страни бяха на ръба на открит конфликт.

Превод и редакция: Иван Христов