Доставките на газ от Катар за Европа могат да бъдат спрени, ако Европейският съюз наложи таван на цените на горивото от Русия, заяви министърът на енергетиката на страната Саад Ал-Кааби, цитиран от Bloomberg.

Той обясни, че намесата на пазарите би нарушила правилата на конкуренцията и това може да се отрази негативно на инвестициите в производството на газ.

"Свободният пазар винаги е най-доброто решение“, подчерта министърът.

Ал-Кааби добави, че конкурентните вносители могат да привлекат пратки, предназначени за страните от ЕС, като предложат само един цент повече.

Според министъра Катар се съгласява да се въздържа от пренасочване на доставките на втечнен газ от Европа, а това не е забранено от договора.

"Имаме право да правим каквото си поискаме с нашите обеми“, каза той. Освен това Катар възнамерява в близко бъдеще да сключи нови договори за доставка на ВПГ. В същото време се залага на по-сигурни дългосрочни договори.

По-рано беше съобщено, че ЕС засега се е отказал от плановете си незабавно да наложи таван на цените на газа от Русия поради опасения за сигурността на доставките на гориво в рамките на общността.