Британският външен министър Дейвид Камерън е заявил в интервю за британската телевизия LBC, че за разлика от Израел, на който Лондон помогна да свали ирански дронове на 13 април, страната му не може да помогне на Украйна да избегне "пряка конфронтация между силите на НАТО и руската армия".

На въпрос защо Кралските военновъздушни сили не могат да свалят дронове над Украйна, външният министър е заявил, че "вкарването на силите на НАТО в пряк конфликт с руските сили би било ескалация на конфликта".

"Мисля, че трудността е, че... ако искате да избегнете разширяване на войната в Европа, мисля, че единственото нещо, което трябва да избягвате, е пряка конфронтация между силите на НАТО и руските сили. Това би било опасност от ескалация", е заявил Камерън.

Според министъра използването на бойни самолети "не е непременно най-добрият начин за сваляне на ракети и дронове", тъй като системите за противовъздушна отбрана "са по-ефективни".

Имайки предвид това, Камерън е посочил, че за Украйна има голяма нужда от системи за противовъздушна отбрана, в частност Patriot, каквито Великобритания няма.

На 13 април Иран атакува Израел. Самолети на британските кралски военновъздушни сили свалиха "няколко" атакуващи дрона по време на масираната ракетната атака.

След това британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че "Израел има право да отговори на мащабната атака от страна на Иран, но Лондон се надява, че няма да го направи".