Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров припомни, че на 23 февруари - когато Русия празнува Деня на защитника на отечеството - през 1944 г. е започнала операция за преселване на жителите на Чечено-Ингушката автономна съветска социалистическа република в Казахстан и Сибир. Кадиров го нарече "явно престъпление срещу чеченския и ингушския народ“, пише "Коммерсанть“.

"По заповед на проклетия Йосиф Сталин нашият народ беше подложен на ужасяващ геноцид – масова депортация в Сибир и Казахстан. Причината е неоснователното обвинение в сътрудничество с нацистките окупатори. Това беше само прикритие за избиването на цели народи“, написа чеченският лидер в канала си в Телеграм.

Ръководителят на Чечня също отбеляза, че десетки чеченци са участвали в битките по време на Втората световна война. "Но всичко това не беше взето предвид от властите в неудържимото им желание да унищожат свободолюбивите и горди хора. Хиляди загинаха по пътя, стотици хиляди умряха от студ, глад и болести, много години на унижение и липса на права по напълно измислена причина“, каза той.

Депортирането на повече от 500 хиляди души от Чечено-Ингушката автономна съветска социалистическа република продължава от 23 февруари до 9 март 1944 г. Операцията, наречена "Леща“, е подготвяна тайно и се превръща в една от най-големите етнически депортации в историята на Съветския съюз.