Външно Владимир Путин изглежда твърдо установен като лидер на Русия и получаването на шестия му мандат като президент този уикенд не е под въпрос. Дали обаче Русия на Путин е толкова стабилна, колкото изглежда? Или може да настъпят неочаквани промени в картите, които скоро ще бъдат раздадени? На този въпрос се опитва да отговори Kyiv Post.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

"Мисля, че на Запад съществува схващането, че тъй като режимът на Путин е оцелял и дори процъфтявал толкова дълго, той ще продължи да го прави", твърди Марк Кац, професор по международни отношения, специализиран в Русия, в университета" Джордж Мейсън".

Това няма да е първият случай, смята Кац, в който дадена страна има продължително еднолично управление.

Политическият преход след неизбежната кончина на лидера може да бъде особено труден и Русия вероятно не е имунизирана срещу това явление, смята Кац.

Навремето диктатори като румънския Николае Чаушеску, египетския Хосни Мубарак, либийския Муамар Кадафи или по-близките до нас Михаил Горбачов от Съветския съюз и Виктор Янукович от Украйна изглеждаха, че имат всичко под контрол - докато изведнъж не се провалиха.

"На въпроса дали режимът на Путин е стабилен, Иля Пономарев, руски опозиционен лидер, който живее в Киев", отговаря с думите: "През последната година Путин претърпя многобройни военни загуби, едва се спаси от преврат, Кремъл за пръв път в историята е ударен от вражески безпилотни самолети, боевете се разпростират на територията на Русия за пръв път от 80 години, налага му се да убива вече пленени противници - и вие твърдите, че този режим е стабилен? За мен стабилността изглежда съвсем различно."

Именно защото нещата в Русия не вървят добре, Пономарев твърди, че "Путин е опасен, но не защото е силен - той е опасен, защото е слаб, и го знае".

Грег Стебен, непоколебим поддръжник на Украйна и на руската опозиция и автор на книгата с Пономарев "Трябва ли Путин да умре?" смята, че Западът доста надценява това, че Путин държи Москва под око, и заявява: "Мисля, че режимът на Путин е много по-слаб, отколкото мнозина си мислят. И това трябва все повече да повишава нивото на нашата загриженост, защото когато къщичката от карти започне да се руши, Путин може, подобно на притиснато в ъгъла животно, да стане още по-опасен."

Това би било от ключово значение, тъй като "като помагаме да се отървем от Путин и путинизма, можем също така да помогнем на руснаците да изберат посоката, в която ще се развива страната им в света след Путин", смята Стебен.

-Какво може да предизвика падането на Путин? Кац заявява, че вижда "няколко възможности за дестабилизиране на Русия", като сред тези събития той предлага

-Сериозен здравословен проблем, засягащ Путин, без ясна линия на приемственост, което води до конкуренция между неговите подчинени.

-Бунт на войниците в руската армия заради прилагането на тактики, които са довели до толкова високи нива на жертви сред тях.

-Нежелание за служба сред населението в Русия, което е претърпяло непропорционално голям брой жертви (като мюсюлманите и руснаците в селските райони).

-Необходимост от призоваване на войници сред руското население, което досега не е било призовавано в такива големи количества (московчани и петербургчани).

-Необходимостта от изпращане на предна линия на служители на службите за сигурност, които досега са били пощадени от бойно дежурство.

По отношение на службите за сигурност Кац заявява, че макар руските силоваци "да нямат нищо против да принуждават другите да влизат в бой", те "не искат да го правят сами".

Москва обаче вероятно ще може да се справи с всеки един от тези случаи, които се появят поотделно, но "ако някои от тях или всички се появят едновременно, режимът на Путин може да има сериозни проблеми", смята Кац.

Освен политическите причини, които биха могли да доведат до падането на Путин, в руската икономика има значителни структурни проблеми. През изминалата седмица Русия не само загуби 12% от капацитета си за преработка на петрол заради украинските безпилотни самолети - значителен проблем за страна, чийто бюджет се основава на 23% от приходите от петрол, но и рублата отслабна.

Един от икономистите, Володимир Луговски от Университета в Индиана, наскоро е заявил пред Kyiv Post, че "не е единственият, който очаква сериозен спад на рублата в рамките на около месец след "изборите". Инфлацията или хиперинфлацията е известен риск за всяко правителство.

Въпреки че Путин вероятно ще се чувства като шампион, който е "избран" за шести път в неделя, в Москва има нещо гнило - и основание да не спим твърде дълбоко.