Израелските отбранителни сили са решили как да отговорят на иранската ракетна атака, но не и кога, съобщава англоезичното издание The Jerusalem Post, като се позовава на източници.

Началникът на щаба на Израелските отбранителни сили генерал-лейтенант Херци Халеви намекна, че атаката няма да бъде незабавна, "за да позволи на гражданите да живеят почти както обикновено през тази Великденска седмица“. Изданието обаче отбелязва, че това може да е част от умна тактика, предназначена да принуди Иран и неговите подставени лица да намалят бдителността си.

"Но поне простото разчитане на съответните сигнали предполага, че широкомащабна атака не е неизбежна през следващите дни и дори може да бъде отложена по-дълго“, коментира изданието.

Възможните варианти за атака включват нанасяне на удари върху ирански ядрени съоръжения, удари с дронове или балистични ракети, както и по-ограничени опции – като ликвидиране на определени лица или представители на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КСИР) в чужбина. Не е изключена и комбинация от горните опции с голяма кибератака.

Въпреки това, отбелязва вестникът, някои сигнали показват, че ВВС на страната ще бъдат приведени в готовност за постигане на необичайно значима цел.

Отбелязва се, че Израелските отбранителни сили обявиха учения в северната част на страната за проверка на взаимодействието между своите кибертехнически части и оперативните звена на Северното командване.

"Това подчертава, че част от отговора на Израел на Иран може да е в киберобластта. Също така е възможно атака от страна на еврейската държава да доведе до по-нататъшна контраатака от страна на Техеран и неговия основен пълномощник – "Хизбула“, пише JP.