Най-малко 800 души в индонезийската провинция Северен Сулавеси са евакуирани след множество изригвания на вулкана Руанг в района, който дни наред изхвърля в небето облаци лава и пепел, предава Reuters.

Вулканът, разположен на остров Руанг на около 100 километра от столицата на провинцията Манадо, е изригнал повече от три пъти за последното денонощие.

Властите повишиха нивото на тревога до второто най-високо след повишената активност, поясни пред агенцията служител в Индонезийския център за вулканология и смекчаване на геоложките опасности (PVMBG).

Изригването на вулкана Руанг е предизвикано от скорошни земетресения на острова, като планината изхвърля опасни и "експлозивни горещи облаци“ на височина до 1,8 километра.

"Трябваше да евакуираме острова, защото очакваме, че може да има още изригвания. Никаква дейност не е разрешена в рамките на четири километра от кратера“, допълниха от PVMBG.

Остров Руанг е дом на около 838 жители, повечето от които вече са евакуирани до най-близкия остров Тагуланданг.

Индонезия се намира в т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, зона с висока сеизмична активност, която се намира на върха на множество тектонични плочи.