Израел ще разреши молитвите за Рамазан в джамията "Ал-Акса" в Йерусалим следващия месец, но заявява, че ограниченията ще бъдат определени "в зависимост от нуждите за сигурност". Това са съобщили от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху в понеделник, предава Reuters. ХАМАС осъди ограниченията, а Палестинският ислямски съвет призова всички мюсюлмани да посетят "Ал-Акса" независимо от ограниченията.

Джамията "Ал-Акса", едно от най-свещените места в света за мюсюлманите, се намира на върха на хълм в Стария град на Йерусалим, в комплекс (Храмовият хълм), почитан от евреите като мястото на Соломоновия храм. Правилата за достъп до джамиите са чест източник на търкания, особено по време на празници, включително Рамазан, който тази година започва вечерта в неделя, 10 март.

Израел също е налагал ограничения в миналото - обикновено не позволявайки на по-младите вярващи - заявявайки, че предотвратява насилието. А на петъчната молитва израелската армия направи щателни проверки на мюсюлманските богомолци, които са посетили джамията. Запитан за възможността за блокиране на достъпа на израелски мюсюлмани до "Ал-Акса", кабинетът на Нетаняху е коментирал че "премиерът е взел балансирано решение да позволи на хората свободата да се молят, в рамките на нуждите за сигурност, определени от професионалисти".