Израел няма друг избор, освен да отговори на безпрецедентната атака с ракети и дронове, извършена от Иран през уикенда, съобщава новинарският сайт Axios, като се позовава на служител от Вашингтон и друг източник, информиран за хода на разговора между министъра на отбраната на еврейската държава Йоав Галант и американския му колега Лойд Остин.

Отбелязва се, че администрацията на Джо Байдън и няколко други западни държави призовават правителството на Бенямин Нетаняху да не бърза с ответните действия срещу Иран, за да се избегне риск от разпалването на нова регионална война. В същото време генерал Херци Халеви, началник-щаб на Израелските отбранителни сили, предупреди, че страната "обмисля следващите стъпки“ и че "ще има отговор на изстрелването на толкова много ракети и дронове на израелска територия“.

"Галант заяви пред Остин по време на телефонен разговор в неделя, че Израел не може да позволи изстрелването на балистични ракети на негова територия без отговор“, подчертава изданието.

В прессъобщението за разговора, разпространено от пресслужбите на еврейската държава, се казва, че Галант е изразил "дълбока благодарност“ на Остин за сътрудничеството и координацията между Израелските отбранителни сили, армията на САЩ и други международни партньори за противодействие на иранската атака.

"Министър Галант подчерта, че отбранителните структури на Израел остават нащрек и готови да противодействат на допълнителни заплахи“, се казва в изявлението.

От Пентагона на свой ред съобщават, че Остин е "подчертал, че САЩ не се стремят към ескалация, но ние ще продължим да предприемаме всички необходими мерки за защита на Израел и гражданите на САЩ". Остин е информирал Галант и за консултациите си с партньори и съюзници "за укрепване на международната решителност на фона на иранската агресия“ и възможността за създаване на "стратегически съюз за противодействие на заплахата от Иран“.