Израелски ракети са ударили обект в Иран, съобщи ABC News късно в четвъртък, позовавайки се на американски официален представител, докато иранските държавни медии съобщиха за експлозия в центъра на страната, дни след като Иран нанесе ответен удар с дронове и ракети срещу Израел.

Иранската информационна агенция Fars съобщи, че е била чута експлозия на летище в централния град Исфахан, но причината не е известна веднага. Иран спря полетите над градовете Исфахан, Шираз и Техеран, съобщиха държавните медии.

Няколко ирански ядрени обекта се намират в провинция Исфахан, включително Натанц, център на иранската програма за обогатяване на уран.

Международното летище Имам Хомейни в Техеран беше затворено за всички полети, според известие до летците, публикувано в базата данни на Федералната авиационна администрация на САЩ.

Някои полети на Emirates и Flydubai, които летяха над Иран рано в петък, направиха внезапни рязки завои от въздушното пространство, според траекториите на полета, показани на уебсайта за проследяване Flightradar24.

Анализатори и наблюдатели изразяват загриженост относно рисковете войната между Израел и Газа да се разпространи в останалата част от региона.

Представителите на Иран в Съвета за сигурност на ООН в четвъртък заявиха, че Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен военен авантюризъм срещу нашите интереси".

Цените на петрола скочиха след съобщенията за израелския удар. Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 2% до 88,86 долара за барел, доларът поскъпна като цяло, златото се повиши с 1%, а фючърсите на S&P 500 паднаха с 1%.