Американският войник Травис Кинг, който влезе в Северна Корея без разрешение през юли, е бил експулсиран от страната и е в ареста на САЩ, съобщиха американски служители, цитирани от Bloomberg.

Друг служител каза, че Кинг е бил експулсиран в Китай, където САЩ са поели попечителството над него. Служителите говориха при условие за анонимност.

23-годишният Кинг, разузнавач от Уисконсин, е в армията от януари 2021 г. Той беше в затвора за почти два месеца в Южна Корея за нападение и трябваше да лети за Тексас през юли, където беше изправен пред изгонване от армията .

Но вместо това той напусна летището и се присъедини към обиколка до зоната за съвместна сигурност в селото на примирието Панмунджом, където избяга през границата и по-късно беше отведен в микробус, заобиколен от севернокорейски военен персонал.

Официалната корейска централна информационна агенция на Северна Корея обяви плана за експулсиране на Кинг в съобщение от 120 думи по-рано в сряда, което не предостави информация за местонахождението на Кинг или план за изпращането му в САЩ.

"Травис Кинг призна, че е нахлул незаконно на територията на КНДР, тъй като е таял недоволство срещу нечовешкото малтретиране и расовата дискриминация в американската армия и е бил разочарован от неравнопоставеното американско общество“, обясняват от КЦНА.