Испанското правителство ще реши през следващите седмици дали да признае Палестина за независима държава, независимо дали други страни от ЕС ще се присъединят към решението, съобщава Euractiv.

Испанският премиер Педро Санчес проведе поредица от двустранни срещи в Брюксел с други европейски лидери, за да разгледа ситуацията в Близкия Изток, да обясни позицията на Мадрид и да координира действията.

Източници казват, че независимо дали други страни от ЕС се присъединяват към позицията на Испания за признаване на палестинската държавност, испанското правителство вече е взело политическо решение и ще предприеме тази смела стъпка, както наскоро каза Санчес, преди края на текущия шестмесечен период.

Източниците посочват, че този ход, подкрепен от испанския парламент през 2014 г. и със силна подкрепа сред испанското население според много скорошни социологически проучвания, "ще бъде приет след няколко седмици, а не месеци“.

Наскоро Санчес обиколи няколко страни от ЕС, за да насърчи признаването на палестинската държавност, а в сряда в Брюксел, в кулоарите на срещата на върха на ЕС, испанският премиер се срещна с колегите си от Малта Робърт Абела и Люксембург Люк Фриден.

Вече беше постигнато споразумение с Абела за признаването на Палестина, тъй като те ратифицираха ангажимента, подписан от Испания, Малта, Словения и Ирландия на 22 март.