Коментарите на френския президент Еманюел Макрон миналата седмица са част от стратегия за изтласкване на страните от ЕС от зоната им на комфорт и започване на решителни действия за Украйна, заяви френският лидер пред репортери в Прага, предава Euractiv.

Миналата седмица Макрон даде да се разбере, че вече не изключва възможността за изпращане на войски на място, ако е необходимо.

"Ще направим всичко, което трябва, за да не спечели Русия“, каза той тогава.

Коментарите бяха посрещнати с остра реакция от голяма част от столиците на ЕС, но Макрон остана твърд във вторник, по време на пресконференция с чешкия си колега Петр Павел в Прага, че коментарите му са "ясни, недвусмислени и точни“.

Попитан по време на неофициален разговор с репортери по-късно същия ден дали държавите-членки на ЕС трябва да бъдат малко нагрубени, за да започнат да действат по подходящ начин спрямо Украйна, той потвърди, че е "необходимо“.

"Ако сме пасивни и продължим да правим това, което правехме през последните две години, рискът, пред който сме изправени, е да претърпим неуспехи на място и възможни неуспехи от страна на американците“, заяви френският президент.

Предполагането, че нищо, включително изпращането на бойни части, не трябва да бъде извън уравнението, означава "да си върнем инициативата“ с надеждата да "спечелим тази война, която е стратегическа за нас“.

От месеци Франция беше критикувана, че е куцото пате на ЕС по отношение на всичко, което Украйна подкрепя, и беше обвинена, че забавя придобиването на боеприпаси за най-належащите нужди на Киев.

Тази промяна в реториката идва с нарастването на консенсуса. Русия стана по-опасна от всякога – както за Украйна, така и за останалата част от ЕС – и трябва бързо да се предприемат нови действия.

"[Държавите] са изправени пред ограничения, включително конституционни, съществуват […]. Но това не трябва да ни спира да действаме“, добави Еманюел Макрон в директен удар срещу германеца Олаф Шолц, който активно се противопостави на самата хипотетична идея, че войски могат да бъдат изпратени на земята в Украйна и все още отказва да достави ракети Taurus с голям обсег – предпазливият Берлин може да стане "страна във войната“.

По-рано във вторник Макрон призова държавите-членки на ЕС да отстояват собствената си "стратегическа неяснота“ и да запазят мълчание относно следващите военни стъпки, за да си осигурят предимство на първия ход.