Турски, йордански и иракски официални представители са заявили в неделя (14 април), че Иран е дал широко предизвестие дни преди атаката си с дронове и ракети срещу Израел, но американски официални представители твърдят, че Техеран не е предупредил Вашингтон и че е целял да нанесе значителни щети, предава Reuters.

Ден по-рано Иран изстреля стотици безпилотни самолети и ракети в ответна атака след предполагаем израелски удар по комплекса на посолството му в Сирия.

Повечето от безпилотните самолети и ракети са свалени, преди да достигнат израелска територия, въпреки че младо момиче е тежко ранено и имаше опасения за по-нататъшна ескалация, пише британската агенция.

В неделя иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан е заявил, че Иран е уведомил съседните държави и съюзника на Израел - САЩ, за нанасянето на ударите със 72-часово предизвестие.

Министерството на външните работи на Турция е посочило, че е разговаряло с Вашингтон и Техеран преди нападението, и е добавило, че е предало посланията като посредник, за да се увери, че "реакциите са пропорционални".

"Иран заяви, че реакцията ще бъде отговор на израелското нападение срещу посолството му в Дамаск и че няма да излезе извън рамките на това. Бяхме наясно с тези възможности. Развитието на събитията не беше изненада", е заявил турски дипломатически източник.

Високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е отрекъл изявлението на Амир Абдоллахиан, като е заявил, че Вашингтон е поддържал контакт с Иран чрез швейцарски посредници, но не е получил уведомление 72 часа предварително.

"Това абсолютно не е вярно", е заявил служителят. "Те не са давали уведомление, нито пък са давали някакъв смисъл на ... "това ще са целите, така че ги евакуирайте".

Техеран е изпратил съобщение на САЩ едва след началото на ударите и намерението е било да бъдат "силно разрушителни", е заявил служителят, като е добавил, че твърдението на Иран за широко разпространено предупреждение може да е опит да се компенсира липсата на големи щети от нападението.

"Получихме съобщение от иранците, докато това продължаваше, чрез швейцарците. В него основно се намекваше, че след това са приключили, но все още атаката продължаваше. Така че това беше (тяхното) послание към нас", е заявил американският служител.

Иракски, турски и йордански официални представители заявяват, че Иран е предоставил ранно предупреждение за нападението миналата седмица, включително някои подробности.

Нападението с безпилотни самолети, крилати ракети и балистични ракети рискуваше да доведе до големи жертви и да ескалира конфликта.

Двама иракски източници, сред които правителствен съветник по сигурността и служител по сигурността, са заявили, че Иран е използвал дипломатически канали, за да информира Багдад за нападението поне три дни преди то да се случи.

Точното време на нападението не е било разкрито тогава, но е било предадено на иракските органи за сигурност и военни власти часове преди ударите, което е позволило на Багдад да затвори въздушното си пространство и да избегне фатални инциденти.

"Правителството ясно разбра от иранските официални лица, че американските военни в Ирак също са знаели предварително за нападението", е коментирал иракският служител по сигурността.

Високопоставен йордански служител е заявил, че в сряда (10 април) Иран е извикал арабски пратеници в Техеран, за да ги информира за намерението си да извърши атака, макар че не уточнил времето.

Запитан дали Иран е предоставил и подробности за целите и вида на оръжията, които ще бъдат използвани, йорданският източник не е отговорил директно, но е посочил, че това е така.

Ирански източник, информиран по въпроса, е заявил, че Иран е информирал САЩ чрез дипломатически канали, включващи Катар, Турция и Швейцария, за планирания ден на нападението, като е заявил, че то ще бъде извършено по начин, който да избегне провокирането на отговор.

Доколко ескалацията може да бъде избегната, остава под въпрос.

Байдън е заявил на Израел, че Съединените щати няма да се присъединят към никакви израелски ответни мерки, е посочил американският служител.

Въпреки това Израел все още обмисля отговора си и "ще поиска цената от Иран по начина и във времето, които са подходящи за нас", заяви в неделя израелският министър Бени Ганц.