Министерството на външните работи на Иран привика посланиците на Великобритания, Франция и Германия, съобщават иранските информационни агенции, предава Sky News.

Израел съобщи, че Франция е участвала в патрулирането на въздушното пространство над страната през изминалата нощ (13 срещу 14 април), докато Обединеното кралство е изпратило самолети в Кипър, за да освободи американските самолети в съвместната мисия срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, за да могат да помогнат на Израел.

Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран обяви на 13 април вечерта, че атакува израелска територия в отговор на атаката срещу иранското посолство в Багдад на 1 април (Израел официално не е коментирал атаката над посолството).

Атаката, според различни източници, включва от няколко десетки до стотици ракети и безпилотни летателни апарати, включително дронове камикадзе тип "Шахед".

Според официални данни на Израелските отбранителни сили Иран е изстрелял общо повече от 300 цели към Израел, включително около 170 дрона, повече от 30 крилати ракети и повече от 120 балистични ракети. Израелските военновъздушни сили и системата за противовъздушна отбрана, в сътрудничество с партньори, са прехванали 99% от всички цели, заяви бригаден генерал Даниел Хагари. Отбелязва се, че повечето ирански ракети и дронове са били прихванати извън Израел, но някои са паднали вътре в страната, причинявайки само незначителни щети на военна база в Южен Израел.