Иран лично е предупредил Съединените щати, че ще атакува американските сили в региона, ако се намесят в потенциални военни действия между иранските и израелските сили, съобщи порталът Axios, като се позова на трима американски служители.

Според източниците на Axios Иран е заявил пред правителствата на няколко арабски страни през последните дни, че смята САЩ за отговорни за атаката на Израел срещу консулството му в Дамаск, което Вашингтон категорично отрича.

"Посланието на Иран е, че ние ще атакуваме силите, които ни атакуват", е посочил един от източниците.

Според информация на американското разузнаване, споделена пред Axios, иранците могат да атакуват американските сили само ако те се присъединят към израелска контраофанзива. Не е ясно дали заплахите на Техеран предвещават други варианти за действията му срещу Съединените щати.

Предупреждението на Иран идва, докато САЩ и Израел се подготвят за ирански удар на израелска територия през следващите дни в отговор на атака срещу генералното консулство на Техеран в Дамаск, при която бяха убити седем членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Американски служители смятат, че на 12 април Иран може да пусне "повече от 100 дрона и десетки ракети", насочени срещу военни цели на Израел.

След това израелските отбранителни сили съобщиха, че са регистрирани поне 40 изстрелвания на ракети от територията на Ливан, за които отговорност пое проиранската групировка "Хизбула".