Ирански безпилотни летателни апарати са започнали да пресичат въздушното пространство на Ирак и в близко бъдеще ще започне ракетна атака, съобщава агенция Fars, позовавайки се на източници в ислямската република.

"Иранските дронове започнаха да пресичат въздушното пространство на Ирак и се приближават към Сирия и Йордания. Ракетната атака ще започне скоро", се казва в доклада.

По-рано в събота Jerusalem Post съобщи, че Техеран е изстрелял десетки дронове към еврейската държава. Според съобщения в медиите, цитиращи израелски официален представител, става въпрос за стотици атакуващи дронове.

Тази информация беше потвърдена от израелската армия, откъдето уверяват, че "контролират всички цели“. Радиостанцията Kan, позовавайки се на военните, съобщава, че БЛА могат да достигнат израелска територия между 02:30 и 05:00 часа в неделя сутринта.

По-рано в събота говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че Тел Авив е поставил в бойна готовност системите за отбрана и нападение на военновъздушните сили.

На свой ред премиерът Бенямин Нетаняху подчерта, че Израел ще удари всеки, който атакува негова територия.

На 1 април сирийското министерство на отбраната обяви израелски въздушен удар по генералното консулство на Иран в Дамаск. В тази сграда се помещава и резиденцията на посланика на Техеран в Сирийската арабска република Хосейн Акбари, но той не е пострадал.

Според Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) седем офицери на гвардейските части са били убити, включително двама старши генерали-съветници: Мохамад Реза Захеди, командир на силите Кудс в Сирия и Ливан, и неговият заместник, бригаден генерал Мохамад Хади Хаджи Рахими.

Техеран обяви, че си запазва правото да отговори на израелския въздушен удар срещу генералното консулство и да определи как точно да "накаже агресора“.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари на свой ред отбеляза, че Иран ще носи отговорност за решението за по-нататъшна ескалация. Освен това, както писа Elaph, Тел Авив се готви да удари цели на територията на Ислямската република, ако последната отговори на атаката срещу нейното консулство в Дамаск.