Инспектори по градско планиране, екологични и финансови въпроси пристигнаха на Миконос през последните няколко дни, за да проверят големи предприятия, включително места за забавление, ресторанти, плажни барове и хотели с оглед на началото на туристическия сезон, пише Kathimerini.

Инспекторите ще одитират и добре известни фирми на острова, които бяха в центъра на вниманието миналата година, търсейки градски, екологични и финансови нарушения.

Миналото лято смесен екип извърши обширни проверки в три кариери, в бившата баритна мина (тя е затворена от средата на 80-те) и в кариерите в районите Агрилия и Скайламбела. И на трите места е констатиран незаконен добив от компанията Oikodomiki Mykonou SA. Проверка е извършена и на друго място, превърнато от същата фирма в сметище за отпадъци от строителни работи.

Екипите за инспекция бяха създадени през март 2023 г. след бруталното нападение срещу археолог от Цикладския ефорат. Първите ешелони посетиха острова през април и регистрираха незаконни дейности на 13 известни плажни бара и ресторанта. Това беше последвано от приключването на одитните доклади – първите два се отнасяха до Принчипоте в Панорм и част от Намос на плажа Псару и установиха значителни нарушения на градоустройствените планове. Двете компании обжалваха пред органите и съдилищата с искане за спиране на изпълнението на решението за глоба и събаряне, но всички възражения бяха отхвърлени.

Впоследствие, на 9 май, Министерството на околната среда поиска от община Миконос да спре дейността на двата бизнеса, което беше изпълнено благодарение на присъствието на апелативния прокурор на Егейско море Одисей Цорбацоглу.

Последваха други одити на известни фирми на острова, като Lohan и Solymar в Кало Ливади, Pasaji в Орнос, Alemagou във Фтелия и други. Всички побързаха да се съобразят незабавно, без да подават възражения, и сами унищожиха незаконните действия в рамките на няколко дни, за да избегнат затварянето, докато Nammos последва примера.

Случаят на Принчипоте беше по-сложен. Министерството на околната среда първоначално беше решило да позволи на бизнеса да отвори отново два от парцелите, които притежаваше в Панорм, без да разрушава останалите в съседните парцели (които принадлежаха на други компании, но всички си сътрудничиха под търговското му име). След всеобщото недоволство обаче министерството най-накрая не разреши повторното отваряне на бизнеса, който в крайна сметка беше глобен с 13 милиона евро.