Индийските власти са отказали да продължат търговските преговори с Обединеното кралство поради отказа му да осъди сепаратистката група, застъпваща се за отделянето на щата Пенджаб от Индия. Това съобщи The Times в понеделник.

Лондон разчиташе силно на подобни споразумения, за да разшири търговските си връзки с Британската общност след Брекзит.

"Индия обяви, че не иска да преговаря за търговия, защото вижда въпроса като част от по-голям проблем от липсата на внимание към нападението срещу индийското посолство до сикхското сепаратистко движение", цитира вестникът служител на британското правителство.

През март сикхските сепаратисти нахлуха в индийското посолство в Лондон и скъсаха индийското знаме. Британските власти осъдиха атаката, но не и организацията зад нея. Според The ​​Times Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство планира да излезе с официално изявление по въпроса през следващите седмици и да проведе някакъв вид операция срещу сепаратистките сикхски групи.

Освен това, според вестника, пречка за търговско споразумение е бил отказът на Лондон да освободи индийските работници мигранти от плащането на застрахователни премии, тъй като подобен ход може да насърчи други страни да поискат подобни отстъпки. Министерството на финансите на Обединеното кралство изчислява, че това може да струва на хазната поне 500 милиона лири годишно.

Друг спорен момент според The ​​Times е документален филм на британската корпорация BBC за индийския премиер Нарендра Моди и политиката на индийските власти спрямо мюсюлманската общност. Филмът беше забранен в Индия, а офисите на BBC в Ню Делхи и Мумбай бяха нападнати.

Според The ​​Times индийската страна е била недоволна и от изявлението на британския министър на вътрешните работи Суела Брейвърман, която е изразила загриженост относно възможното увеличаване на нелегалната миграция към кралството в резултат на търговското споразумение. Според нейната статистика индийците най-често остават в страната с изтекли визи.