Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон потвърди подкрепата на властите в Брюксел за приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.

"Румъния и България принадлежат към Шенген", цитира медията думите на комисаря. И двете страни "са готови да се присъединят към Шенгенското пространство, няма какво да чакаме". Сътрудничеството между двете страни "във всички важни аспекти около миграцията" е "много добро", добави Йохансон.

Австрия блокира присъединяването на Румъния и България към Шенген - аргументът се основава на нарастващите брой мигранти, регистрирани в страната. Преди броени дни канцлерът Карл Нехамер подчерта, че позицията на Виена по въпроса за разширяването на Шенгенското пространство остава непроменена и че ветото ще остане в сила, "докато ситуацията не се промени фундаментално“. Той посети българо-турската граница заедно с вътрешния министър Герхард Карнер проверка на ситуацията на място. В рамките на престоя си в България Нехамер поиска два милиарда евро от Европейската комисия за подкрепа на охраната на границите на страната ни.