Основателят на SpaceX Илон Мъск заяви, че няма да допусне ескалация на конфликта в Украйна, която би могла да доведе до Трета световна война. Едновременно с това той отбеляза, че системата за спътникова връзка Starlink продължава да работи на фронтовата линия, предава РБК-Украйна.

Изявлението на милиардера дойде в отговор на бившия астронавт от НАСА сенатор Скот Кели. Политикът призова Мъск да възстанови пълната функционалност на сателитите Starlink. Той заяви, че защитата срещу "геноцидното“ нашествие не е нападателна способност. "Това е оцеляване. Невинни животи ще бъдат загубени. Можете да помогнете. Благодаря ви", написа Кели.

В отговор Мъск написа:

"Достатъчно интелигентен сте, за да не поемате медийните и други пропагандни глупости.

Starlink е гръбнакът на комуникациите на Украйна, особено на фронта, където почти всяка друга възможност за връзка с интернет е унищожена.

Но ние няма да допуснем ескалация на конфликта, която може да доведе до Трета световна война“.

По-рано президентът на SpaceX Гуин Шотуел заяви, че SpaceX е предприела стъпки, за да попречи на украинската армия да използва сателитната интернет услуга Starlink за управление на дронове в региона по време на войната с Русия.

Ръководителят на Министерството на цифровото развитие на Украйна Михаил Федоров в интервю за РБК-Украйна каза, че сега украинците няма проблеми с работата на терминалите Starlink.