Разрушаването на язовира в резултат на експлозията на Каховската водноелектрическа централа значително промени географията и топографията на фронтовата зона в Херсонска област, пише т.нар. "Институт за изследване на войната“ (ISW) в последните си разсъждения по темата. Отбелязва се, че "руснаците се радват на разрушаването на язовира в контекста на усложняване на напредването на въоръжените сили на Украйна в наводнения район, докато самите те са загубили първата линия на отбрана“.

Наводнението сериозно разрушава отбранителните позиции, подготвени от руските войски на левия бряг на река Днепър, като особено засяга позициите им на първа линия в Гола Пристан и Олешки, както се вижда от снимки в близкия инфрачервен диапазон (NIR), направени на 4 сутринта на 7 юни.

Различни източници съобщават, че лагерите Олешки, Хола Пристан, Козача и Днепрян са почти напълно наводнени, а нивото на водата в някои райони се покачва до височината на едноетажна къща.

Според Украинския щаб, създаден за отстраняване на последствията от разрушаването на язовира, към 7 юни 29 населени места са частично или напълно наводнени, 19 от които се намират на територията, контролирана от Украйна, и 10 на територията окупираната от Русия част.

Руски източници разпространиха кадри, показващи, че водата в Нова Каховка е започнала да се отдръпва и е спаднала с 30 см. Руски източници също твърдят, че нивото на водата в някои райони е спаднало с 3-4 метра от 10-метровата марка.

Съобщава се, че нивото на водата в Николаев се е повишило със 70 см към 7 юни. Наводнението вероятно ще се засили и ще промени още повече географията на Херсонска област през следващите 72 часа, се казва в публикацията.

Според т.нар. ISW, разрушаването на бента засяга руските военни позиции на източния бряг на Днепър. Наводнението е унищожило много руски полеви укрепления на първа линия.

Бързите наводнения вероятно са принудили руския персонал и военна техника в основните концентрации на руски войски в Олешки и Гола Пристан да се оттеглят, казват анализаторите.

Експертите също така добавят, че руските войски преди това са използвали тези позиции за обстрел на Херсон и други населени места на десния бряг на Херсонска област.

Наводнението унищожи и руски минни полета по крайбрежието, а се твърди, че кадри от видеото показват мините, експлодиращи в придошлите води.

Ръководителят на руските власти в Херсонска област Володимир Салдо заяви, че унищожаването на водноелектрическата централа е от полза за руската отбрана, тъй като това ще затрудни настъплението на украинските въоръжени сили през реката.

"Оценката на ситуацията на Баланса игнорира загубата на Русия на първата линия от подготвени укрепления. Количеството руска тежка техника, загубено през първия ден на наводнението, също не е ясно“, пишат ISW.