На фронта в Украйна продължават позиционните боеве по повечето направления. Регистрирано е настъпление на руските руските войски северозападно от Авдеевка, а Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са успели да си върнат определени позиции в района на населеното място Бердичи. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

На 18 април североизточно от Бахмут в района на Северск са продължили ограничени позиционни боеве, но в този район фронтовата линия не се е променила. Позиционните битки също са продължили североизточно от Северск близо до Верхнекаменское; южно от Северск при Раздоловка; и югоизточно от Северск близо до Виемка.

Съобщава се, че руските войски са напреднали до част от източния бряг на канала Северски Донец-Донбас източно от Часов Яр. Руски военен кореспондент твърди, че войските на Москва са напреднали до малък участък от канала Северски Донец-Донбас югозападно от Часов Яр на 17 април, но ISW не разполага с визуално потвърждение на това твърдение. Нещо повече, анализаторите от института не са забелязали признаци, че руснаците са преминали канала в района, се казва в доклада.

Боевете са продължили и североизточно от Часов Яр близо до Богдановка; източно от Часов Яр близо до Ивановское; близо до микрорайон Канал (източно от Часов Яр) и микрорайон Нови  (югоизточно от Часов Яр); и югоизточно от Часов Яр при Клещеевка.

Московски военни кореспонденти докладват как руските войски нанасят тежки удари с планиращи  бомби по позициите на ВСУ и складовете за боеприпаси в и около Часов Яр.

Руските войски са постигнали сравнително значителен тактически напредък северозападно от Авдеевка, достигайки покрайнините на Очеретино и навлизайки в Калиново, а ВСУ си върнаха някои позиции в района. Геолокационни кадри, публикувани на 18 април, показват, че руските войски са напреднали приблизително три километра по железопътната линия до югоизточните покрайнини на Очеретино, а руски военен кореспондент твърди, че те са настъпили бързо, след като са изтласкали ВСУ от техните позиции в местността Дачне югоизточно от Очеретино.

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 18 април, показват, че руските войски са навлезли в югоизточната част на Новокалиново (югозападно от Авдеевка и източно от Очеретино), докато ВСУ са превзели ограничени позиции в западната част на Бердичи (югозападно от Авдеевка и югозападно от Очеретино). Промосковски блогъри твърдяха, че руските войски са навлезли в Очеретино, напреднали са на юг и югозапад от Новокалиново и се приближават към Уманское и Нетайлово (западно от Авдеевка), но ISW не разполага с визуално потвърждение на тези твърдения.

Позиционните битки също са продължили северозападно от Авдеевка в района на Новобахмутовка; западно от Авдеевка близо до Семеновка и Яснобродовка; югозападно от Авдеевка близо до Невелское и Первомайское.

Съобщава се, че по-агресивните тактики на руските войски допринасят за изтощителния напредък на Русия към Часов Яр и Авдеевка на фона на влошаващите се  отбранителни способности на ВСУ.

Руски инструктор от "Шторм-З“  твърди, че руските войски са постигнали успех първо в Авдеевка, след това в посока Часов Яр, а сега в посока Очеретино, провеждайки "рискови" операции - разрушителни, фронтални атаки, съчетани с тежка артилерия и въздушни удари без предварителни атаки по фланговете.  Той т отбеляза също, че руските сили провеждат сдържащи операции по фланговете на Очеретино, притискайки украинските сили край Бердичи, Новокалиново и Керамик, за да позволят относително бързо настъпление към Очеретино, но нарече големите загуби в тези операции "факт“. Тези твърдения са в съответствие с наблюденията на ISW за руската тактика, се казва в публикацията.

"Коментарите на инструктора са емблематични за способността на руските сили да постигат относително бързи тактически успехи по-последователно и в повече фронтови сектори, без да подобряват сухопътните операции поради влошаването на отбранителните способности на украинските сили поради липса на оръжия и боеприпаси“, пишат анализаторите в доклада си.

Съобщава се, че руските войски наскоро са напреднали югозападно от град Донецк по време на окопните боеве, продължили на 18 април. Те са са напреднали на запад от Сладкое (югозападно от град Донецк) към Угледар, но експертите на ISW не са забелязали визуално потвърждение на това твърдение.

На 18 април позиционните боеве са продължили също западно от Донецк в района на Красногоровка и югозападно от Донецк в районите Победа, Новомихайловка и Водяное (североизточно от Угледар).