Наскоро Въоръжените сили на Украйна са си върнали контрола над село Тихое и райони в южната и централната част на Старица край Волчанск. Обстрелът на града с управляеми въздушни бомби обаче показва, че руските сили може би се готвят за ограничено настъпление към Волчанск през следващите дни. Това се посочва в доклада на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Известен руски военен блогър съобщи на 17 и 18 юни, че украинските сили са превзели Тихое и руските сили са нанесли въздушни удари по селището, което показва, че украинските сили вероятно са превзели селището през последните няколко дни.

Геолокационни кадри, публикувани на 10 и 18 юни, показват, че украинските сили наскоро са си върнали и районите в южната и централната част на Старица (югозападно от Волчанск), а украински батальон, действащ в района, съобщи на 10 и 18 юни, че се е изтеглил близо до Старица.

На 18 юни украински източник съобщава, че руските сили са ударили Волчанск с 13 управляеми планиращи бомби в рамките на един час, което показва, че руските сили може би се подготвят за ограничено настъпление към Волчанск през следващите дни.

На 19 юни руските сили продължиха настъплението си по линията Купянск-Сватово-Кременная, но не са постигнали потвърден напредък.

На 19 юни представител на украинска бригада, действаща в близост до Сватово, е повторил опасенията си, че руските сили са изтеглили резерви към направлението Сватово за настъпление към Боровая.

Руски блогъри са разпространили кадри, на които се твърди, че руската 16-а бригада на специалните сили е използвала балистична ракета "Искандер", за да удари мост над река Оскол югозападно от Боровая, което показва, че руските сили може би се опитват да прекъснат украинските сухопътни комуникационни линии, за да изолират украинските сили на източния (левия) бряг на река Оскол в подготовка за евентуални настъпателни операции в посока Боровая.

Украинският генерален щаб също така съобщи, че руските сили напредват по посока на Кругляковка, което може допълнително да показва, че руските сили се подготвят за засилени настъпателни операции в района.

Руски източници твърдят, че руските войски са засилили атаките си в посока Северск и са напреднали в района на Раздолевка (южно от Северск).

"ISW наскоро наблюдава геолокационни кадри на руски войски, които напредват в западните и източните покрайнини на Раздолевка", се посочва в доклада.

Наскоро руските сили са напреднали леко на североизток от Часов Яр и са продължили настъпателните операции в района на 18 и 19 юни. Геолокационни кадри, публикувани на 19 юни, показват руски войски, които леко напредват в центъра на Калиновка (северно от Часов Яр).

Руски източници твърдят, че на 18 и 19 юни руските сили са напреднали в посока Торецк (южно от Часов Яр и западно от Горловка), но ISW не може да провери независимо тези твърдения.

Руските сили продължават настъплението в посока Авдеевка (Покровка), но не извършват потвърдена офанзива на 18 и 19 юни.

Руските сили напредват:

в близост до Новоалександровка, Калиново, Сокол, Новопокровское, Евгениевка и Новоселовка Първа,

край Яснобродка,

край Карловка и Невелски.

Наскоро руските сили са извършили ограничено настъпление западно от Донецк и са продължили настъпателните операции западно и югозападно от града на 18 и 19 юни. Геолокационни кадри, публикувани на 18 юни, показват, че руските сили извършват незначителен напредък в полетата южно от Георгиевка.

Съобщава се, че руските сили са продължили настъплението си западно от Донецк в района на Красногоровка и югозападно от Донецк в района на Парасковеевка, Максимиляновка, Константиновка и в посока Угледар.

Руските сили са извършвали наземни атаки в близост до границата на Донецка и Запорожка област, но не са провеждали потвърдени офанзиви на 18 и 19 юни.

Съобщава се, че руските сили са атакували южно от Велика Новоселска в района на Урожайное и югозападно от Велика Новоселска в района на Ровно и Новодаровка.

На 18 и 19 юни руските сили са продължили наземните атаки в западната част на Запорожка област, но не са постигнали потвърден напредък.

Руски и украински източници съобщават за продължаващи боеве край Работино източно от Работино край Върбово, североизточно от Работино край Малая Токмачка и Новопокровка, и северно от Работино край Новоданиловка.

Геолокационните кадри, публикувани на 18 юни, показват, че руските сили са извършили незначително настъпление северно от Корсунка (североизточно от Кринки в източната Херсонска област), но това настъпление вероятно не е станало през последните 24 часа.

На 18 и 19 юни продължават позиционните боеве по източния бряг на Херсонска област, включително край Кринки.