Към настоящия момент на повечето направления по фронта в Украйна се водят позиционни боеве. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и руските войски настъпват на запад и югозапад от Донецк, като силите на Москва напредват и в района на Авдиевка. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Руските войски наскоро потвърдиха настъпление североизточно от Бахмут близо до Северское. Геолокационни кадри, публикувани на 9 април, показват, че части от техните сили се движат северозападно от Веселое (североизточно от Бахмут и южно от Северское).

Позиционните битки продължават близо до Спорное (североизточно от Бахмут и източно от Северское) и Веселое.

Руски източници твърдят, че руските войски са навлезли в района на Часов Яр на 15 април, но няма потвърдени промени във фронтовата линия в района. Военни кореспонденти на Москва докладват, че руските войски са навлезли в микрорайон в източната част на Часов Яр, а един руски блогър твърди, че те са напреднали на 300 метра в източните покрайнини на града.

Други блогъри съобщават за постигнат напредък близо до природния резерват Ступки-Голубовски 2 (южно от микрорайона Канал на Часов Яр), както и при Богдановка (североизточно от Часов Яр), Калиновка (северно от Часов Яр) и Ивановское (южно - източно от Часов Яр). Въпреки това ISW отбелязва, че няма визуално потвърждение на информацията.

Позиционните боеве продължават и в югоизточната част на Часов Яр близо до микрорайон Нови; в микрорайон Канал; югоизточно от Часов Яр близо до Ивановское, Андреевка, Клещеевка, Курдюмовка; и южно от Часов Яр близо до Ню Йорк.

Говорителят на групировката войски "Хортица“ на ВСУ подполковник Назар Волошин поясни, че руските войски се опитват да превземат Часов Яр, настъпвайки по фланговете в района на Богдановка и Ивановское, и че използват от 20 до 30 управляеми бомби в тази зона на ден.

Руските войски наскоро настъпиха и близо до Авдеевка. Геолокационни кадри, публикувани на 15 април, показват, че те са напреднали в центъра на Семьоновка (западно от Авдеевка).  

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 14 април, показват, че силите на Москва са напреднали югоизточно от Новобахмутовка (северозападно от Авдеевка). Според някои блогъри те се приближават към покрайнините на Очеретино (северозападно от Новобахмутовка). Руски военни кореспонденти също докладват за напредък едновременно в източната част на обществената градина "Заря“ (източно от Новобахмутовка и югоизточно от Очеретино) и са достигнали покрайнините на Новобахмутовка, а също така са напреднали на юг от Новобахмутовка. В Москва също твърдят, че руските войски са напреднали южно от Уманское (западно от Авдеевка) и северно от Бердичи (северозападно от Авдеевка). Експертите на ISW обаче уточняват, че няма визуално потвърждение на тези твърдения.

Позиционните боеве продължават северозападно от Авдеевка в района на Новокалиново и Новобахмутовка; западно от Авдеевка близо до Уманское, Бердич, Семеновка; югозападно от Авдеевка близо до Первомайское и Нетайлово.

Украински и руски сили наскоро потвърдиха офанзива на запад и югозапад от град Донецк. Геолокационни кадри, публикувани на 14 април, показват, че ВСУ са възстановили позиции в югозападната част на Новомихайловка (югозападно от Донецк). Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 14 и 15 април, разкриват, че руските войски са напреднали съответно на югоизток от Красногоровка (западно от Донецк) и на северозападад от Победа (югозападно от Донецк). Руски военен кореспондент твърди също, че войските на Москва са напреднали на север от Новомихайловка и са навлезли в самата населена зона.