Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са преминали в контранастъпление в Харковска област, а руснаците са постигнали напредък в района на Купянск, Северск, Часов Яр и близо до Авдеевка.Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Съобщава се, че на 9 юни ВСУ предприели контраатака на север и североизток от град Харков.

Руските военни кореспонденти твърдят, че украинските сили са контраатакували неуспешно близо до Глубокое и са се готвели да контраатакуват във Волчанск на 8 и 9 юни.

Московски блогър докладва, че руските войски са превзели няколко украински позиции и са напреднали в района на Липци, както и че са започнали нападение срещу завода за инертни материали във Волчанск.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 8 юни, че руснаците "не са успели“ да проведат успешно настъпателни операции в северната част на Харковска област и че военните на Киев продължават да укрепват позициите си в района.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан отбеляза на 9 юни, че руските войски не са постигнали значителен напредък в северната част на Харковска област през последните дни.

Украинската организация Frontelligence Insight докладва на 9 юни, че е забелязала малък брой части на руски войски да пристигат близо до Сумска и Черниговска области. Тя оцени, че те руснаците все още няма да могат да постигнат значителни резултати, ако тези части започнат наземна атака срещу Украйна.

А британският телевизионен канал Sky News съобщи за първа по рода си атака на самолет на ВВС на Украйна на територията на Белгородска област в Русия.

Геолокационни кадри, публикувани на 9 юни, показват пожар в неидентифицирана сграда близо до Централен Ракитянски район на Белгородска област, въпреки че причината за пожара от кадрите не е пояснена засега.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков призна, че е имало пожар в нежилищна сграда в Ракитянския район, но увери, че руската противовъздушна отбрана е свалила няколко въздушни цели над региона.

Руското опозиционно издание ASTRA написа, че украинските войски са атакували склад за боеприпаси в Ракитянския район.

Геолокационни кадеи, публикувани на 8 юни, показват, че руските войски са постигнали малък напредък в полетата югоизточно от Раздолевка (южно от Северск), а руски военен кореспондент твърди, че силите на Москва са напреднали на юг от населеното място.

На 9 юни руски блогъри заявиха, че войските на Москва са претърпели загуби след фронтовия обстрел на украински позиции край Белогоровка, без да се вземат предвид действията на артилерията и безпилотните апарати на ВСУ в този район.

Руските войски също са продължили атаката си югоизточно от Северск близо до Виемка на 8 и 9 юни.

Те са навлезли в микрорайона Канал в най-източния район на град Часов Яр и са продължили настъпателните операции в района на 8 и 9 юни.

Геолокационни кадри, публикувани на 9 юни, показаха, че руснаците са напреднали на запад в индустриалната зона на микрорайона Канал.