В Украйна продължават позиционните боеве по повечето направления на фронта, като руските войски продължават да настъпват към Часов Яр. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са нанесли значителни загуби на руските войски в бронирана техника по време на петмесечните боеве край Тернов, се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за излседване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

На 10 април са продължили позиционните боеве на линията Купянск-Сватово-Кременная, но няма потвърдени промени във фронтовата линия. Позиционните битки са продължили и югоизточно от Купянск в района на Кисловка и Ивановка; западно от Сватовое близо до Андреевка; западно от Кременная при Тернов; и южно от Кременная при Григоровка и Белогоровка.

Анализатори от GeoConfirmed съобщиха на 10 април, че геолокационни кадри и сателитни изображения показват, че руските войски са загубили (вероятно изведени от строя или унищожени) между 102 и 107 бронирани превозни средства в боевете близо до Тернов след 10 декември 2023 година.

На 10 април позиционните боеве са продължили и североизточно от Бахмут, но няма потвърдени промени по фронта там. На 9 април руски военен кореспондент докладва, че силите на Москва са напреднали приблизително два километра навътре във Виемка (югоизточно от Северское), но ISW не е открил визуално потвърждение на това твърдение.