На фронта в Украйна продължават позиционните боеве на няколко направления, по-специално в източната и южната част на Украйна, където Силите за отбрана продължават да отразяват руски атаки и да сдържат опитите им за напредване. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Руските войски наскоро потвърдиха настъпление близо до Кременная на фона на продължаващите окопни боеве в района на 11 април.

Геолокационни кадри, публикувани на 10 април, показват, че окупаторите са напреднали леко на изток от Тернов (западно от Кременная). Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските войски са атакували неуспешно близо до Тернов, но не са извършили никакви щурмове в посока Купянск.

На 11 април позиционните битки продължиха североизточно от Бахмут, но нямаше потвърдени промени на фронтовата линия. Позиционните битки продължиха на изток от Северски в района на Верхнекаменски, югоизточно от Северски в района на Виемка и на юг от Северски в района на Раздоловка.

Руските войски наскоро потвърдиха настъпление в посока Часов Яр на фона на продължаващите позиционни боеве. Геолокационни кадри, публикувани на 10 април, докладвани по-рано от анализатори на ISW, също показват, че руските сили са напреднали западно от Ивановское (източно от Часов Яр) по магистрала T0504 (Бахмут-Часов Яр).

Военни кореспонденти на Москва твърдят, че руските войски, включително частите на 98-а въздушнодесантна дивизия, продължават да атакуват близо до микрорайона Канал (най-източната част на Часов Яр) и близо до Богдановка (североизточно от Часов Яр).

Позиционните боеве продължават при Часов Яр, Ивановское и Клещеевка.

На 11 април окопните битки са продължили и западно от Авдиевка, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Руските военни кореспонденти твърдят, че войските на Москва  са напреднали на 2,5 километра в дълбочина между Яснобродовка и Уманское (и двете западно от Авдеевка), достигнали са югоизточните покрайнини на Уманское и контролират почти половината от Семеновка (западно от Авдеевка). Въпреки това, ISW не наблюдава никакви визуални доказателства в подкрепа на докладите.

Позиционните боеве продължават североизточно от Авдеевка в района на Новокалиново, Керамика, Новобахмутовка и Бердичи; западно от Авдеевка близо до Уманское и Семеновка; и югозападно от Авдеевка близо до Первомайское и Нетайловое.

Съобщава се, че на 11 април руските войски са напреднали югозападно от Донецк, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Руски военен кореспондент твърди, че армията е напреднала в Новомихайловка (югозападно от Донецк), но експертите на ISW не са намерили визуално потвърждение и на това твърдение.

Позиционните боеве са продължили западно от Донецк близо до Победа, Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк близо до Новомихайловка.