Руските сили провеждат най-малко три операции на оперативно ниво, които не се допълват, но позволяват на руските войски да дадат приоритет на тактическите успехи на избраните от тях направления. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Анализаторите от ISW подчертават, че за украинските сили ще бъде все по-трудно да се противопоставят на тези руски усилия, "колкото по-дълго Украйна е лишена от допълнителна американска военна помощ".

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски заяви на 13 април, че ситуацията в Източна Украйна значително се е влошила през последните дни и че руските войски извършват механизирани атаки на Лиманско, Бахмутско и Покровско направление.

Докладът добавя, че украинските сили сега се борят със значителен недостиг както на артилерийски снаряди, така и на противовъздушна отбрана, които са критични компоненти на тяхната отбрана, и руските сили се възползват от този недостиг и подобрените метеорологични условия ("топлото и сухо време направи повечето открити райони достъпни за танкове").

Според наблюденията и анализираните данни от ISW, руските сили активизират усилията си за превземането на Часов Яр.

"Ако Съединените щати не възобновят помощта за Украйна и украинските сили продължат да нямат необходимите артилерийски боеприпаси и оборудване за противовъздушна отбрана, дори слабо обучени и лошо оборудвани руски сили може да са в състояние да провеждат успешни настъпателни операции", се посочва в доклада.

Освен това, според анализаторите, настъпателната операция за превземането на Часов Яр ще отвори най-близките перспективи за оперативен значителен напредък на руските войски, тъй като превземането на града вероятно ще позволи на руските сили да започнат по-нататъшни настъпателни операции срещу градовете, които всъщност формират значителен отбранителен пояс на Украйна в района на Донецк.

Руските сили отдавна се стремят да превземат група от големи градове в района на Донецк, които включват Славянск, Краматорск, Дружковка и Константиновка.

В същото време ISW не намира признаци, руските войски да успеят да превземат някой от тези градове в близко бъдеще.

Ключови констатации на ISW за 13 април:

-Руските сили провеждат най-малко три операции на оперативно ниво, които не се допълват, но позволяват на руските сили да дадат приоритет на тактическите успехи на изпраните от тях направления. 

-Военното командване на Руската федерация вероятно смята, че украинските войски няма да могат да се защитят от настоящи и бъдещи руски настъпателни операции поради забавяне или окончателно прекратяване на американската военна помощ.

-Настъпателната операция за превземане на Часов Яр открива най-близките перспективи за оперативно значително напредване на руските войски, тъй като превземането на града вероятно ще позволи на руските сили да започнат по-нататъшни настъпателни операции срещу градовете, които всъщност формират значителен защитен пояс на Украйна в района на Донецк.

-Руските заплахи за Дружковка и Константиновка са много важни от оперативна гледна точка, тъй като тези градове-крепости спомагат за формирането на гръбнака на украинската отбрана в района на Донецк и Източна Украйна като цяло.

-Руските сили няма да могат бързо да превземат Часов Яр и вероятно ще се опитат да използват незабавно оперативното му значение, докато украинските сили разполагат с необходимите ресурси, за да задържат позициите си.

-Липсата на артилерия и противовъздушна отбрана на Украйна, причинена от липсата на американска помощ за сигурността, позволява на руските механизирани сили да постигнат скромен тактически успех, а бъдещите руски механизирани настъпателни операции могат да постигнат по-голям успех, ако Съединените щати продължат да отказват помощ на Украйна.

-Германия обяви, че незабавно ще достави още една система за ПВО Patriot на Украйна в отговор на неотдавнашните призиви на страната за допълнителни системи за защита срещу засилената руска ударна кампания и продължаващите усилия на Украйна да разшири способностите си за противовъздушна отбрана.

-Руските войски са направили потвърдено настъпление близо до Часов Яр (западно от Бахмут) и Донецк.