По време на боевете на 3 май руските войски са напреднали югоизточно от Купянск, а също така леко са напреднали северозападно от Авдеевка и югозападно от Донецк. Това се посочва в доклада на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Наскоро руските войски са напреднали югоизточно от Купянск.

Геолокационни кадри, публикувани на 2 май, показват руски бронирани машини в центъра на Кисловка.

Руски военни блогъри твърдят, че руснаците са извършили и тактически пробив непосредствено южно от Кисловка в посока Котляровка и са напреднали на 480 метра в дълбочина, но от ISW не са забелязали визуално потвърждение на това.

Боевете продължават:

североизточно от Купянск, близо до Синковка

източно от Купянск близо до Петропавловка

югоизточно от Купянск близо до Стелмаховка и Берестовое

югозападно от Сватово близо до Новохоровка, Грековка, Макеевка, Невское

на запад от Кременная край Терни, Ямполивка, Торское

на юг от Кременная, близо до Серебрянското лесничейство и Белогоровка.

На северното направление (североизточно от Бахмут) позиционните боеве продължават и на 3 май, няма потвърдени промени във фронтовата линия в този район, се посочва в доклада.

По данни на Генералния щаб на ВСУ украинските сили са отблъснали руските атаки източно от Северское край Верхнекаменское, югоизточно от Северское край Спорное и Вемка и югозападно от Северское край Раздоливка.

Руските сили продължават настъплението си източно от Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Руските военни блогъри твърдят, че руснаците подобряват тактическите си позиции край Часов Яр с малки пехотни атаки и отричат украинските съобщения, че руските сили възнамеряват да превземат Часов Яр преди 9 май, като твърдят, че руските войски ще изчакат, докато ВСУ в Часов Яр бъдат достатъчно уязвими, за да засилят настъпателните операции.

Наскоро руските войски отбелязаха незначителен напредък северозападно от Авдеевка.

Геолокационни кадри, публикувани на 3 май, показват, че руснаците наскоро са извършили незначително настъпление в центъра на Очеретино. Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 3 май, показват, че руските сили са напреднали леко западно от Соловьовка.

Наскоро руските сили са напреднали леко на югозапад от временно окупирания Донецк. Кадри от геолокацията, публикувани на 3 май, показват, че руските сили леко напредват на северозапад и запад от Новомихайловка (югозападно от Донецк).

Сраженията продължават в близост до границата на Донецка и Запорожка област, като няма потвърдени промени на фронтовата линия. Руски военни блогъри твърдят, че руски войски напредват в южните покрайнини на Урожайное, но ISW не са намирили визуално потвърждение на това твърдение.

Продължават позиционните боеве край Работино и Вербовое (източно от Работино) в западната част на Запорожка област. Няколко военни блогъри отбелязват, че руските сили не са успели да постигнат по-значителни тактически успехи в района на Работино, въпреки редовните фронтални атаки срещу селището в продължение на няколко месеца.

Продължават позиционните боеве на източния (левия) бряг на Херсонска област и край островите в делтата на река Днепър. Продължават позиционните боеве край Кринки. Според украинската страна малки руски щурмови групи безуспешно се опитват да си върнат загубените позиции на остров Нестрига.

В обобщението на Генералния щаб на ВСУ за 3 май се посочва, че за 24-часовия период са регистрирани 97 военни сблъсъка. През деня авиацията на силите за отбрана е нанесла удари по 13 района, където е бил съсредоточен руски личен състав.