Руските войски започват да усещат натиска на контраатаките на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на бойното поле. Пристигането на помощ от западните съюзници позволи на украинската армия да стабилизират критичните зони на фронта. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

Според анализаторите от средата на май украинските войски са извършили тактически важни и успешни операции в северната част на Харковска област и в посока Кременная.

Въпреки че ВСУ все още не са извършили широкомащабни контраатаки, необходими за овладяване на инициативата, тактическите операции увеличават загубите на руската армия, за да продължи тя бавното и изтощително настъпление. Контраатаките в Харковска област са принудили руснаците да изтеглят отделни части от мястото, където хипотетично е разположено тяхното централизирано командване.

"ISW забеляза, че Русия предислоцира елементи от 810-та бригада от морската пехота и батальонната тактическа група на 9-та мотострелкова бригада в района на Северен Харков в средата на юни, докато други части от 810-та пехотна и 9-та мотострелкова бригада останаха близо до Кринки и Торецк“, отбелязват анализаторите на института.

Според тях Русия разделя и разполага части по цялото бойно поле. В Херсонска област се бият войници от 137-ми полк на 106-а въздушнодесантна дивизия, а други части на полка са разположени близо до Северск.

Експертите на ISW твърдят, че отделянето и рагръщането на части от едно и също голямо формирование показва, че руснаците започват да усещат натиска на контраатаките на ВСУ. Това потвърждава, че фронтовата линия не е толкова статична, колкото смята руският президент Владимир Путин. Същевременно анализаторите отбелязват, че способността на ВСУ да предприемат мощни и организирани контраатаки все още зависи от стабилността на военната помощ от партньорите.