Руски военни блогъри твърдят, че Русия настъпва край Часов Яр. Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи за позиционни битки в последния си доклад, но не потвърждава промени на фронтовата линия, предава РБК-Украйна.

В района на Кременная продължават ограничени позиционни битки. На 11 април руски блогър е съобщил, че руските сили са отблъснали въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с 1,5 километра в района на Крупная Балка източно от Терни (западно от Кременная). Но анализаторите от ISW не са намерили визуално доказателство за това.

Позиционните битки продължават на юг от Кременная в района на Белогоровка.

Продълбават битките източно от Сиверск и Роздоливка.

Боеве се водят при Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия, съобщава институтът.

Руски блогъри твърдят, че руските сили напредват в покрайнините на квартал Канал (източен Часов Яр) и към Калиновка и Богдановка (и двете североизточно от Часов Яр). Руското министерство на отбраната е съобщило, че части от руската 98-ма въздушнодесантна дивизия напредват в югоизточните покрайнини на Часов Яр.

Боевете продължават на изток от града, близо до Ивановское и югоизточно от Часов Яр близо до Клещеевка.

Геолокационни кадри, публикувани на 12 април, показват, че руските сили наскоро са напреднали леко на север от Бердичи (северозападно от Авдеевка) и на юг от Уманск (западно от Авдеевка).

Руски блогъри също твърдят, че руските войски са напреднали в полетата северно и южно от Новокалиново (северозападно от Авдеевка), но ISW не наблюдава визуално потвърждение на това.

Позиционните битки продължават:

на северозапад от Авдеевка в района на Новобахмутивка

на запад от Авдеевка близо до Тоненкое, Семеновка, Яснобродивка

на югозапад от Авдеевка близо до Первомайское и Нетайлово.

Геолокационни кадри, публикувани на 10 и 11 април, показват, че руските войски наскоро са напреднали леко в югоизточната част на Красногоровка (западно от Донецк).

Руски блогъри твърдят, че техните войски продължават да напредват на запад в рамките на Новомихайловка (югозападно от Донецк), но ISW не намира визуално потвърждение на това твърдение.

Позиционните битки също продължават на запад от Донецк близо до Георгиевка и югозападно от Донецк близо до Победа, Константиновка (западно от Новомихайловка) и Водяне (югоизточно от Угледар).

Кадри, разпространени на 11 април, показват как ВСУ удрят руските позиции край Красногоровка с планиращи бомби.

Съобщава се, че руските сили са направили малък напредък близо до границата на Донецка и Запорожка област по време на позиционни боеве на 12 април.

Руски блогъри твърдят, че руските войски са преминали река Мокри Яла и са напреднали южно от Велика Новосилка), но анализаторите от ISW не намират визуално потвърждение на това твърдение.

Позиционни битки продължават да се водят и при Старомайорское (южно от Велика Новосилка).

Позиционни боеве се водят в западната част на Запорожка област, но в този район не са регистрирани потвърдени промени на фронтовата линия.

Позиционните битки продължават близо до Работино и Вербовой (източно от Работино).

"Изглежда, че ВСУ са извършили успешен удар с HIMARS срещу руската система за противовъздушна отбрана Tор-M2 южно от Василевка (западно от Работино), пише ISW.

Позиционни битки продължават да се водят на източния (левия) бряг на Херсонска област в района на Криники, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в този район.