Продължаващите забавяния на помощта от САЩ ограничават способността на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да провеждат ефективни отбранителни операции. Това дава на руската армия гъвкавост при провеждането на настъпателни операции, се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

Според ISW тази динамика може да доведе до оперативни значителни печалби на руснаците в бъдеще. В същото време анализаторите отбелязват, че Руската федерация и Украйна са ангажирани в постоянна надпревара за иновации и адаптации в областта на противовъздушната отбрана, в която Москва продължава да коригира времето, мащаба, състава и целите на своите удари, опитвайки се да проникват през системата за въздушен щит на Киев.

Експертите обясняват, че значителните забавяния в предоставянето на военна помощ от САЩ вече са довели до недостиг на зенитно-ракетни системи и пречат на способността на ВСУ да се адаптират към еволюцията на ударните системи на руснаците.

В същото време ограниченият брой системи за противовъздушна отбрана принуждава Украйна да взема трудни решения относно разпределението на защитата между тиловите и фронтовите зони, оставяйки войските на първа линия до голяма степен уязвими от руски въздушни атаки.

Както отбелязва ISW, САЩ могат бързо да предоставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана в обем, необходим за значително подобряване на способностите на ВСУ.