Досега Русия генерира нови сили със скорост, приблизително равна на настоящите й загуби, но не е ясно дали може да поддържа настъпателни операции по същия начин на по-високо оперативно ниво и с още по-големи загуби. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.

Руските сили в момента поддържат настъпателни операции в Украйна въпреки тежките загуби, като разчитат на усилия за криптомобилизация (набиране на доброволци и мигранти, които да влизат в състава на армията). Русия генерира нови сили приблизително със скорост, еквивалентна на текущите руски загуби, което позволява на руските сили постоянно да подсилват атакуващите части и редовно да извършват ротации на оперативно ниво. Не е ясно дали Русия би могла да поддържа настъпателни операции по същия начин при по-високо оперативно темпо, което обаче би генерирало още по-големи загуби, посочват анализаторите от ISW.

Руските опозиционни медии изчисляват, че повече от 75 000 руски военнослужещи са загинали в Украйна от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. Руските опозиционни медии Meduza и Mediazona са публикували съвместен доклад на 24 февруари, в който сравняват текущото преброяване на Mediazona на потвърдени руски смъртни случаи с Руския регистър на наследствените дела и данни за смъртността от Руската федерална държавна статистическа служба (Росстат), за да се оцени броят на руските военни смъртни случаи в Украйна. Meduza и Mediazona изчисляват, че между 66 000 и 88 000 руски военнослужещи са загинали във войната между февруари 2022 г. и декември 2023 г. Meduza и Mediazona екстраполират текущия месечен процент на смъртните случаи на руски военни в Украйна към януари и февруари 2024 г. и изчисляват, че приблизително 83 000 руски военнослужещи може да са загинали от началото на пълномащабната инвазия. Meduza и Mediazona отбелязват, че смъртните случаи на руски военни в Украйна са започнали стабилно да нарастват след началото на локализираните руски настъпателни операции в Източна Украйна през октомври 2023 г. и добавят, че руските доброволци съставляват по-голямата част от смъртните случаи от средата на 2023 г.

Американското разузнаване оцени през декември 2023 г., че руските сили са претърпели 315 000 жертви в Украйна от февруари 2022 г. Оценката на Meduza и Mediazona е в съответствие с тази на САЩ, като се приема стандартен коефициент на загуби между ранени и убити от три към един за руските сили в Украйна.