Приемането от Върховната рада на Украйна на Закона за увеличаване на отговорността за избягване на мобилизация ще подпомогне способността на Въоръжените сили на страната (ВСУ) да обновяват съществуващите си бригади. Но решаващият фактор за увеличаване на бойната мощ на армията ще бъдат материалните ресурси на западните страни.Това се подчертава в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за излседване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

В доклада се припомня, че на 10 април Върховната рада разгледа и прие разпоредбите на проектозакона като част от продължаващите усилия, насочени към повишаване на устойчивостта на мобилизацията в дългосрочен план.

По-специално, ISW обръща внимание на промените в Наказателния кодекс, които затягат мерките за избягване на мобилизация и разпоредбите на закона, позволяващи набирането в армията на осъдени лица.

"Усилията на Украйна за създаване на по-устойчив мобилизационен апарат ще подпомогнат способността на ВСУ да възстановяват и обновяват съществуващи единици и да създават нови. Въпреки това, ISW изчислява, че осигуреното от Запада оборудване остава най-важният определящ фактор за способността на украинската армия да възстанови и разшири своята бойна мощ“, обобщават анализаторите на ISW.