Недостигът на системи за противовъздушна отбрана е причината руските войски да засилят въздушните удари на фронтовата линия в  Украйна. Това може да се окаже решаващ фактор за превземането на град Часов Яр в Донецка област, се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

Заключенията на анализаторите от ISW са базирани на интервю с първия дипломат на Киев Дмитро Кулеба за американския вестник The Washington Post. В него министърът на външните работи на Украйна отново подчерта необходимостта на Въоръжените сили на страната (ВСУ) от зенитно-ракетни комплекси Patriot за защита на населени места и територии на фронтовата линия от балистични ракети, в частност от "Кинжал“.

Анализаторите твърдят, че руските удари са принудили Киев да вземе трудни решения между противовъздушното покритие на големи населени райони в тила и активните райони на фронтовата линия.

Руската федерация използва деградиралия украински противовъздушен отбранителен чадър в опит да разруши енергийната мрежа и да ограничи отбранително-промишления потенциал на страната. В същото време нейната армия използва способността си да нанася въздушни удари по предните позиции на ВСУ, за да печели бавно, но сигурно победи.

"ISW продължава да оценява, че слабото и непоследователно покритие на противовъздушната отбрана по фронта е допринесло за засилването на руските атаки с управляеми и неуправляеми бомби, които руските сили са използвали тактически по време на превземането на Авдеевка в средата на февруари 2024 година и които изглежда отново използват по време на настоящите настъпателни операции край град Часов Яр“, допълват от института.